Na današnji dan: General Atif Dudaković dobio titulu najboljeg Gazije

Događaji koji su se desili na današnji dan

Tokom Burskog rata 1899. godine na području Johannesburga burski vojnik (kasnije premijer Južnoafričke unije) Louis Botha zarobio je ratnog dopisnika londonskog Morning Posta Winstona Churchilla, kasnije poznatog britanskog premijera

1492. Španski moreplovac Kristofer Kolumbo napravio bilješku o upotrebi duhana među američkim Indijancima, što je prvi pisani dokument o toj biljci koja je kasnije osvojila svijet.

1630. Umro njemački astronom, matematičar i fizičar Johannes Kepler.

1889. Pobornici republike kojima su se nakon ukidanja ropstva pridružili veleposjednici svrgnuli drugog i posljednjeg brazilskog cara Pedra II i proglasili Brazil republikom s predsjednikom Manuelom Deodorom.

1916. Umro poljski pisac Henrik Sjenkjevič, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1905, koji je svjetsku slavu stekao historijskim romanima (“Quo vadis”, “Ognjem i mačem”, “Kroz pustinju i prašumu”).

1920. U Genevi održana prva skupština Lige naroda.

1971. Delegacija Narodne Republike Kine učestvovala prvi put na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

1976. Sirijska armija preuzela punu kontrolu nad Bejrutom u pokušaju da okonča 18-mjesečni građanski rat u Libanu.

1983. Lider kiparskih Turaka Rauf Denktaš proglasio je Republiku Sjeverni Kipar. Turske regularne trupe u julu 1974. godine izvršile su invaziju na sjeverni dio ovog ostrva. Samo je Ankara priznala nezavisnost.

1988. Na skupu u Alžiru Nacionalno vijeće Palestinske oslobodilačke organizacije proglasilo nezavisnost Palestine na Zapadnoj obali i u Gazi, a za glavni grad proglašen je Jerusalem.

1994. Predsjednik Austrije Thomas Klestil priznao, prilikom obraćanja članovima izraelskog parlamenta, da je njegova zemlja propustila da u prošlosti prizna sopstvenu ulogu u nacističkom holokaustu.

1995. U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održana je svečanost na kojoj su uručene nagrade Bosanski gazija. Titulu Bosanski gazija za najboljeg gaziju dobio je general Armije RBiH Atif Dudaković.

2000. Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom od Turske traži da javno prizna da je 1915. počinila genocid nad Jermenima i povuče svoje trupe sa sjevernog Kipra. Turska odbacila rezoluciju.

2003. U bombaškim napadima na dvije sinagoge u centru Istanbula poginulo 25 ljudi, a oko 300 osoba je povrijeđeno. Turske vlasti su saopštile da su napad izvršili turski državljani.

2004. Pred Tribunalom u Haagu počelo prvo suđenje kosovskim Albancima za ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu. Fatmir Ljimaj, Haradin Baljaj i Isak Musliju optuženi su za nezakonito pritvaranje, mučenje i ubistva albanskih i srpskih zarobljenika u logoru Lapušnik kod Glogovca u ljeto 1998. godine. U novembru 2005. Ljimaj i Musliju oslobođeni su krivice, a Baljaj je proglašen krivim i osuđen na 13 godina zatvora.

2009. Umro patrijarh srpski Pavle. Sahranjen je u manastiru Rakovica u prisustvu najviših državnih funkcionera, crkvenih velikodostojnika i više desetina hiljada građana. Za novog poglavara SPC-a izabran je 22. januara 2010. vladika niški Irinej.

2017. Vojska Zimbabvea uhapsila dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea i članove njegove porodice te nekoliko ministara iz vlade. U mirnom puču vojska je imenovala za privremenog predsjednika Emersona Mnangagvu, koji je na inicijativu Mugabeove supruge Grace bio smijenjen s pozicije potpredsjednika države. U glavnom gradu Harareu vojska je zaposjela sve glavne ustanove i čula se samo sporadična pucnjava.

hayat.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Šta znači “Bajram Šerif Mubarek Olsun”, a šta “Allah razi olsun”?

Tokom bajramskih praznika muslimanski vjernici posjećuju i čestitaju praznik svojim najmilijima, rođacima, komšijama i prijateljima. …

error: Oo !!