Primjer muža “papučara” i neposlušne žene

Razlika između dobrog muža i muža papučara i neposlušnosti žene prema mužu

Razlika između dobrog muža i muža papučara

Većina muškaraca drži do sebe i ne pristaje na podređen odnos u braku, ali neki, kad je riječ o odnosu prema supruzi, idu u krajnost odnoseći se prema supruzi veoma strogo. Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, najbolji čovjek, bio je preblag prema suprugama, trpio je njihove nesmotrenosti i sitna lukavstva, a nije…

živio u sjenci svojih supruga. O tome postoje brojna predanja. Strogoća u braku pokazatelj je muževe nesposobnosti da vodi bračni život: sila i strogoća nadomještaj su mu za neumješnost u vođenju bračnog života. Prema tome, biti blag prema ženi, činiti joj dobro i ponekad joj popustiti ne znači biti papučar.

Neki primjeri neposlušnosti žene mužu

Neposlušna je ona žena koja ne izvrši ono što joj muž zapovjedi, odnosno ona koja uradi ono što joj muž zabrani ako je ta njegova zapovijed, odnosno zabrana u skladu s islamom.

Nipodaštavanje muža, podizanje glasa na njega, činjenje onog što on ne voli, druženje sa ženama koje on ne podnosi, posjećivanje mjesta kojima on nije zadovoljan, pa makar se radilo o predavanjima – sve ti ubraja se u neposlušnost mužu.

Štaviše, neki učenjaci vele: “Kad muž nešto zapovjedi ženi i ona to ne izvrši odmah, a može, neposlušna je.” Razborita je ona žena koja zna da će zaslužiti džennet bude li pokorna mužu!

Preuzeto sa FB profila hfz. Abdurrahmana Kuduzovića

NUM

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!