Trenutak kada azerbejdžanska vojska uništava armenske tenkove i artiljeriju. Pogledajte kako bježe armenski vojnici / Video

Azerbejdžanska vojska nanijela je gubitke armenskim snagama, koje su tokom noći otvorile vatru na azerbejdžanske vojnike i naselja na različitim područjima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva odbrane Azerbejdžana navedeno je da su sukobi nastavljeni uglavnom na području Agdere, Aghdama, Hojavenda i Gubadlija.

Armenske snage, koje su ozbiljno pogođene u posljednja 24 sata, morale su se povući s nekih položaja zbog ljudskih gubitaka i uništene vojne opreme.

Azerbejdžanska vojska uništila je tenk, haubicu, minobacače i kamion pun municije.

Iz Ministarstva je navedeno da je situacija pod kontrolom azerbejdžanske vojske.

U armenskim napadima na azerbejdžanska naselja do sada su život izgubila 93 civila, a 407 je ranjeno.

Državno tužilaštvo Azerbejdžana objavilo je izvještaj o civilnim žrtvama u napadima armenskih snaga od 27. septembra do 9. novembra.

Prema ovim podacima, u pomenutom periodu poginula su 93 azerbejdžanska civila, a 407 je ranjeno.

Također, u armenskim napadima je uništeno ili teško oštećeno 3.326 kuća, 120 stanova i 504 javne zgrade.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah i sedam susjednih regija koje su međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana i čine petinu ukupne teritorije te zemlje.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i još sedam okupiranih azerbejdžanskih regija.

Izvor: saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Jeste li gledali ovaj video pred početak genocida u Srebrenici? Jovan Nikolić: Nisam ocekivao da cu naici na takav prizor! (Video)

13. jula 1995. godine, vojnici bosanskih Srba su se ukradenom opremom Ujedinjenih naroda (UN) počeli …

error: Oo !!