Podržimo ovaj proces! Turska ulema pozvala da se pokrene međunarodni sudski proces protiv Izraela za zločine u Palestini

Obaveza islamskog ummeta je da se suprostavi tzv. ”sporazumu stoljeća”

Forum turskih učenjaka pozvao je, da se pred međunarodnim sudovima pokrenu sudski procesi koji su povezani sa zločinima cionističkog entiteta protiv Palestine i Palestinaca.

Ovaj poziv upućen je u završnoj izjavi Foruma turskih učenjaka za Kuds, koji je održan na daljinu, pod pokroviteljstvom Palestinskog viječa islamskih učenjaka u inostranstvu, uz prisustvo grupe eminentnih islamskih učenjaka iz Turske i drugih muslimanskih država.

Učesnici Foruma pohvalili su postojanu i časnu ulogu turskog predsjednika Redžepa Tayyipa Erdogana prema pitanju Palestine i svim pravednim pitanjima islamskog ummeta, pozivajući muslimanske vladare da slijede njegov primjer.

Osim poziva na procesuiranje cinoističkih zločina u Palestini, u izjavi se pozivaju turski narod i turske porodice da odrede posebne kasice pod nazivom ”Kasica El-Kuds”, kako bi povezali svoje porodice sa djecom i porodicama Kudsa i Palestine i educirali ih o tome.

Izjava sadrži i odluku predsjedništva vjerskih poslova u Turskoj da se sedmica Isra’a i Mi’radža svake godine proglasi sedmicom Kudsa, te se pozivaju ministarstva vakufa u islamskom svijetu da slijede ovaj diskurs.

U izjavi se također naglašava da je žurba nekih muslimanskih režima da normaliziraju odnose sa cionističkim entitetom “izdaja Allaha, Njegovog Poslanika, vjernika, Kudsa i svete džamije Al-Aksa, što samo po sebi potvrđuje neophodnost provođenja mirnih akademskih i da’vetskih aktivnosti kako bi se razotkrio ovaj val”.

Učesnik ovog Foruma, dr. Ali Karakaş, generalni sekretar Univerziteta ”Tigris” u Turskoj, istakao je da je ”suprostavljanje tzv. ”sporazumu stoljeća” obaveza islamskog ummeta, zbog čega su naši ljudi u Turskoj, kroz različite segmente, prokrenuli programe koji doprinose poništavanju i osujećivanju ovog dogovora.”

On je pozvao islamske učenjaka ummeta da ujedine svoje redove, da ostave po strani međusobne sukobe i ujedine se u odbrani islamskih svetinja.

Izvor: saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Jusuf Kardawi Kritike

Zbog ovoga Jusuf Kardawi ima poštovanje. Pogledajte šta je poručio arapskim liderima u vezi Izraela i Palestinaca:

Jedan je Jusuf Kardawi To potvrđuje i ovaj video u kojem kritikuje arapske lidere po …

error: Oo !!