Nakon godina ODGAĐANJA, i protivljenja, u glavnom gradu otvorena džamija u petak, nakon skoro 200 godina

Nakon godina odgađanja uzrokovanih birokratijom, budžetskim rezovima i protivljenjem vjerskih i političkih frakcija, prva džamija u Atini koju finansira vlada od 1833. godine otvorila je svoja vrata vjernicima u petak.

Stotine hiljada muslimana iz brojnih zemalja, uključujući Pakistan, Siriju, Afganistan i Bangladeš, žive u Atini, ali grad nije imao formalnu džamiju otkako su Osmanlije prije gotovo 200 godina protjerane.

Planovi za izgradnju džamije u Atini započeli su 1890. godine, ali su prošle godine da bi se ostvarilo zbog protivljenja pretežno kršćanskog pravoslavnog stanovništva i nacionalista, trome birokratije, ali duge finansijske krize, javlja Reuters.

Usred pandemije koronavirusa, samo je ograničeni broj vjernika, koji su nosili maske i držali se fizičke distance zbog koronvirusnih restrikcija, prisustvovao molitvama.

To je historijski trenutak za muslimansku zajednicu koja živi u Atini, toliko smo dugo čekali ovu džamiju. Napokon, hvala Bogu, imamo džamiju koja je otvorena i ovdje se možemo slobodno moliti – rekao je Heider Ashir, član upravnog vijeća džamije.
Ali drugi muslimani nisu bili zadovoljni izgledom džamije. Siva, pravougaona građevina bez kupole ili munare, nema sličnosti s drugim gracioznim, ukrašenim džamijama u Evropi.

Pod lockdownom kojom će se suzbiti nagli porast zaraza COVID-om, okupljanja za klanjanje bit će zabranjena od subote do 30. novembra.

hayat.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Jedina džamija na teritoriji pod kontrolom Vojske RS koju srpski „vojnici“ nisu srušili. Kako je zločinac Momir Talić lično reagovao u ovom selu

Uloga Radomira Tešanovića u sprječavanju granatiranja ove džamije U selu zive Bošnjaci i Srbi i …

error: Oo !!