Zbog čega supruga ne smije opisivati drugu ženu pred svojim mužem?

Šta može prouzrokovati ako supruga pred svojim mužem, daje opis drugih žena i hvali njihove osobine:

Abdullah b. Mes’ud r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nije dozvoljeno zeni da opisuje drugu zenu pred svojim muzem kao da je on sam gleda!”

Ovaj hadis su neki ucenjaci islama svrstali u temeljna pravila o preventivi.

U njegovom komentaru slijedi: “Mudrost u zabrani ovog postupka jeste bojazan da bi se muzu mogao dopasti opis doticne osobe, sto bi moglo prouzrokovati razne negativne posljedice, kao npr: da ostavi svoju zenu, a zaljubi se u onu ciji mu se opis dopao.” (Buhari, “Fethul-bari”, 9/250.)

Neke zene opisuju svome muzu ljepotu druge zene, njene misli, ideje, inteligenciju i slicno tome (a usi ponekada zavole prije ociju). Sejtan kruzi po ljudskom tijelu kao krv, pa mu moze jos vise uljepsati tu zenu kako bi je zavolio. Primjer imamo u dogadaju kada je jedna zena puno hvalila svoju prijateljicu svome muzu. Opisivala je njena svojstva, ideje, govorila njenim govorom, sve dok to nije ostavilo traga u njegovoj dusi, pa je zavolio i ponudio joj je brak, a da je nije ni vidio.

Majka vjernika, Aisa, r.a., bojala se da ce je zene opisivati. U predaji od Mensura, koju on prenosi od Ibn Sirina, navodi se da je Aisa r.a. govorila zenama: “Nemojte me opisivati vasim muzevima!” (Ibn Ebi Sejbe u svom “Musannefu 4/45. Hadis je sahih.)

Ovakvi prijestupi se desavaju cesto kada muz pokusava upozoriti svoju zenu na gresku ili nemar u nekom od aspekata, ali vremenom kod nje ne vidi nikakvu reakciju niti poboljsanje. To ga navodi da joj spominje primjer neke druge zene koja se odiikuje tim svojstvom, i kako vrijeme prolazi on ne odustaje od spominjanja prednosti te druge zene, sto postaje kao neka vrsta prigovora i potcjenjivanja. Kada god cuje za dobru osobinu neke zene to joj spomene, pa kaze:

“Budi kao ta i ta u odgoju djece, budi kao ta i ta u sredivanju kuce, budi kao ona sto ne izlazi puno iz kuce,..!”

Prenosenje osobina zena medu muskarcima ima negativan uticaj na osjecaje muskarca, tako da on pocne umanjivati vrijednost svoje supruge i njen autoritet. Naravno, to ostavlja traga i na zenine osjecaje, pa pocne izbjegavati svoga muza i osjecati kivnost u svojoj dusi. Takoder, zamrzi i tu zenu, koja moze biti njena bliza rodica, sto ce prouzrokovati kidanje rodbinskih veza ili supruga nekog od njihovih prijatelja, pa ce se prekinuti njihovo prijateljstvo, jer njen muz smatra tu zenu boljom od svoje.

Ovdje treba upozoriti na jednu veoma bitnu cinjenicu, a to je da neki muzevi prelaze serijatsku granicu kada pitaju svoje supruge o zenskim skupovima kojima one prisustvuju, iz bojazni od losih postupaka, serijatskih prekrsaja, ili cisto iz radoznalosti. Pa onda zena pocne detaljno opisivati sta se desavalo sve dok ne prede serijatsku granicu u odgovoru, da je npr. supruga tog i tog obukla usko i kratko, supruga onogje slagala…

Nema sumnje da je ovo jako pogresno, jer je to otkrivanje sramota muslimana i trazenje njihovih gresaka i propusta. Svaki covjek duzan je da upozori svoju suprugu na negativnosti i lose postupke, ali nema potrebe da se raspituje o drugim zenama i njihovim licnostima.

Izvor: ماذا وراء الأبواب؟ – أم سفيان

Obrada: religis

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Muž joj se nije ‘približio’ godinama, sve dok se nije oslobodila ovog prokletog nakita

Prije nego što počnete čitati ovaj tekst, pogledajte imate li na sebi šta od nakita …

error: Oo !!