Na društvenim mrežama se pojavila slika jednog kabura koji je prekriven travom i to usred pustinje. SubhanAllah (FOTO)

Pogledajte kako izgleda kabur jednog muslimana usred pustinje

Na društvenim mrežama se pojavila slika jednog kabura koji je prekriven travom i to usred pustinje, SubhanAllah. To me podsjetilo na hadis od Poslanika s.a.v.s. kojeg prenosi Bera ibn Azib r.a. a koji glasi:

‘’Izašli smo s Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, na dženazu jednom ensariji i kad smo došli do mezarja, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je sjeo pored kabura, pa smo i mi sjeli oko njega i pažljivo slušali šta će reći, kao da su nam na glavama bile ptice. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, držao je u ruci štap s kojim je čeprkao po zemlji, a zatim je podigao glavu i rekao: ‘’Utječite se Allahu od kaburskog ‘azaba!’’ Ponovio je to dva ili tri puta, a zatim je rekao:

‘’Kada vjernik napušta dunjaluk, njemu siđu meleki s nebesa svijetlih lica poput sunca i sa sobom nose džennetske ćefine i džennetski miris, pa sjednu pored njega na udaljenosti dokle ljudski pogled može doprijeti, a onda dođe Melek smrti, sjedne mu pored glave i kaže: ‘’O čista i plemenita dušo! Izađi ka Allahovom oprostu i zadovoljstvu!’’ Njegova duša će izaći onako kao što se kap vode slije niz usnu dok čovjek pije vodu, a onda će je od Meleka smrti preuzeti meleki koji su bili u blizini i stavit će je u džennetske ćefine i namirisati džennetskim mirisom. Nakon toga će se s njom penjati prema nebesima, i kad god naiđu pored neke skupine meleka, oni će reći: ‘’Čija je ovo čista duša?’’ Meleki koji je nose, odgovorit će: ‘’To je duša tog i tog, nazivajući ga najljepšim imenima kojima su ga zvali na dunjaluku, sve dok ne dođu do prvog neba.

Tada joj se otvore kapije prvog neba i meleki je nose sve do sedmog neba. Kada dođu do sedmog neba, Allah kaže: ‘’Registrujte knjigu njegovih djela u Illijjun, a zatim je vratite na zemlju u njeno tijelo.’’ Kada se duša ponovo vrati u tjelo dođu dva meleka, sjednu pored njega i pitaju ga: ‘’Ko ti je Gospodar?’’ Odgovorit će: ‘’Allah.’’ Zatim će ga upitati: ‘’Koja ti je vjera?’’ ‘’Islam’’, odgovorit će. Na kraju će ga pitati: ‘’Šta kažeš o čovjeku koji vam je poslat?’’ Odgovorit će: ‘’On je Allahov Poslanik.’’ ‘’A kako si to saznao’’, upitat će ga meleki? Odgovorit će: ‘’Čitao sam Allahovu Knjigu i povjerovao da je od Allaha.’’ Pa će glasnik s nebesa reći: ‘’Istinu je rekao, Moj rob!

Ogrnite ga džennetskom odjećom i otvorite mu džennetsku kapiju.’’ On će osjetiti miris dženneta i kabur će mu se proširiti dokle pogled dopire. Zatim će mu doći čovjek lijepog izgleda, lijepe i čiste odjeće i lijepog mirisa i reći će mu: ‘’Raduj se! Ovo je dan koji ti je obećan.’’ On će reći. ‘’A ko si ti? Lice ti je lijepo i dolaziš sa dobrim vijestima.’’ Odgovorit će: ‘’Ja sam tvoje dobro djelo.’’ Nakon toga, čovjek će povikati (od radosti): ‘’Gospodaru učini da ovog trenutka nastupi Sudnji dan, pa da se sretan vratim svojoj porodici!’’

Allahovo zadovoljstvo-jedini cilj

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Sine, imam jednu želju! Kada me budeš spuštao u kabur, obrati pažnju na ovo!

Živa istina, koju nažalost malo ljudi shvata… Jedan čovjek je želio upozoriti svoga sina da …

error: Oo !!