“Tuđman je bio interesantan Aliji – Kako je Tuđman vozao Aliju sa svojim “Stojadinom”

Kako je rh. Salim Šabić organizovao susret rah. Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana u Zagrebu

Hasan Čengić jedan od osnivača SDA, podsjetio kako je sve to izgledalo početkom 1990-te godine. Osnivačka sjednica skupštine stranke je održana 26.maja 1990.godine. Hasan je nakon izlaska iz zatvora postavljen za šefa Islamskog centra u Zagrebu.

Kako je Hasan istakao u Zagrebu ga je često obilazio i Alija Izetbegović. U to vrijeme sam Aliju upoznao sa političkim prilikama u Sloveniji i Hrvatskoj.

Na jednom sastanku sa Alijom bio je prisutan i Salim Šabić (vlasnik više radnji u Hrvatskoj), Alija ga je pitao da li može da mu organizuje sastanak sa Franjom Tuđmanom, Salim je to obećao i ispunio obećanje.

Tuđman je bio interesantan Aliji, pa je nakon prvog sastanka, Alija želio i drugi. Salim kaže da je posle drugog sastanka čekao Aliju na peronu, prije nego li će se Izetbegović ukrcati u voz koji vozi za Sarajeva. A zanimljivo da ga je na stanicu dovezao Franjo Tuđman sa svojim stojadinom.

Salim je upitao Aliju:”Voz ti kreće za par minuta, kupio sam ti sitnice koje želiš ponijeti u Sarajevo. Zašto kasniš”? Alija je kratko odgovorio:” Tuđman me je dovezao, a on ne vozi brzo”.

secretsof.world

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Hajro ef. Tutić: Prije bih ruku odsjekao, nego njom glasao za izjednačavanje bošnjačkih alima sa dokazanim zločincima

Bošnjačka javnost ovih dana uzburkana je zbog, po mišljenju većine, sramne odluke predstavnika skupštine Parlamenta …

error: Oo !!