“Tuđman je bio interesantan Aliji – Kako je Tuđman vozao Aliju sa svojim “Stojadinom”

Kako je rh. Salim Šabić organizovao susret rah. Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana u Zagrebu

Hasan Čengić jedan od osnivača SDA, podsjetio kako je sve to izgledalo početkom 1990-te godine. Osnivačka sjednica skupštine stranke je održana 26.maja 1990.godine. Hasan je nakon izlaska iz zatvora postavljen za šefa Islamskog centra u Zagrebu.

Kako je Hasan istakao u Zagrebu ga je često obilazio i Alija Izetbegović. U to vrijeme sam Aliju upoznao sa političkim prilikama u Sloveniji i Hrvatskoj.

Na jednom sastanku sa Alijom bio je prisutan i Salim Šabić (vlasnik više radnji u Hrvatskoj), Alija ga je pitao da li može da mu organizuje sastanak sa Franjom Tuđmanom, Salim je to obećao i ispunio obećanje.

Tuđman je bio interesantan Aliji, pa je nakon prvog sastanka, Alija želio i drugi. Salim kaže da je posle drugog sastanka čekao Aliju na peronu, prije nego li će se Izetbegović ukrcati u voz koji vozi za Sarajeva. A zanimljivo da ga je na stanicu dovezao Franjo Tuđman sa svojim stojadinom.

Salim je upitao Aliju:”Voz ti kreće za par minuta, kupio sam ti sitnice koje želiš ponijeti u Sarajevo. Zašto kasniš”? Alija je kratko odgovorio:” Tuđman me je dovezao, a on ne vozi brzo”.

secretsof.world

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

“KUNEM SE VELIKIM BOGOM AKO BI NEKO DIRNUO BOŠNJAKE IMAO BI PROTIV SEBE STO MILIONA TURAKA”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na jednom od svojih skupova upozorio je sve one koji …

error: Oo !!