Jedina džamija na teritoriji pod kontrolom Vojske RS koju srpski „vojnici“ nisu srušili. Kako je zločinac Momir Talić lično reagovao u ovom selu

Uloga Radomira Tešanovića u sprječavanju granatiranja ove džamije

U selu zive Bošnjaci i Srbi i navode da nikada nisu bili na suprostavljenim stranama niti tokom Drugog svjetskog rata niti tokom agresije na BIH.Kada je početkom Drugog svjetskog rata u selo došla jedna grupa ustaša da privede i ubije Srbe mještanin i odbornik sela Redzo Delić je izašao pred njih i rekao : “Tu smo svi zajedno.Mozete ih odvesti samo preko nas mrtvih”.

Početkom agresije na BIH u susjednom selu Dabracu pripadnici VRS su okrenuli artiljeriju na baljvinsku dzamiju odnosno dio sela sa Bošnjacima jer je do njih došla priča da se u selu već nalaze ustaše i muslimanski ekstremisti.

Tada je mještanin Radovan Tešanović otrčao do srpskih polozaja i rekoa da su to lazi i da komandir lično dođe u selo i uvjeri se.Kada se uvjerio u lazi srtiljeriju je premjestio na drugu stranu.

Tako je baljvinska dzamija kao jedina koja nije srušena na teritoriji koju je drzala VRS postala svojevrsni simbol i metafora komšijske sloge i solidarnosti.

O neobičnoj situaciji u Baljvanima čuo je Momir Talić-komandant 1.krajiškog korpusa VRS.Jedne prilike je došao u selo u kasne sate i sazvao sastanak sa Bošnjacima na kojem im je rekao da ne mogu ostati u selu.

Tada mu je njihov predstavnik Šaban Habibović odgovorio:”Uvjeravam Vas da mi mozemo nastaviti da zivimo sa našim srpskim susjedima”.

Izvor: Iskra-islama.net

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Da li je vojska Republike Srpske mogla nastaviti rat? – Stanje u Srpskoj vojsci na kraju agresije

Navedeni faktori pokazuju da srpski agrsor nije imao snage za nastavak rata u BiH Nakon …

error: Oo !!