Poslanik kojeg su svirepo ubili a njegova glava je data kao mehr za brak sa bludnicom?

U predajama se spominje kako su se djeca igrala, pa su mu roditelji jos kao petogodisnjaku govorili: ’’Idi igraj se sa djecom

Ime Jahja je bilo cudno i nepoznato. Nijedan covjek prije toga se nikada nije tako zvao. Zekerijja se zacudi brzom odgovoru i stanju u kojem su se nalazili on i njegova supruga.

’’Gospodaru moj – rece on ’’kako cu imati sina kad mi je zena nerotkinja, a vec sam duboku starost dozivio?’’
’’Eto tako’’! rece. ’’Gospodar tvoj je rekao: ’’To je Meni lahko, i tebe sam ranije stvorio, a nisi nista bio.’’ (Maryam, 8-9.)
I dok se on u hramu stojeci molio, meleki ga zovnuse: ’’Allah ti javlja radosnu vijest: rodice ti se Jahja, koji ce u Alahovu knjigu vjerovati, i koji ce prvak biti, i cedan, i vjerovjesnik potomak onih dobrih.’’ (Alu Imran, 39.)

Doci ce Jahja koji ce potvrditi dolazak Isa, a.s. On ce biti nezenja, poslanik i jedan od dobrih Allahovih robova. I Zekerijjahu a.s. se rodi sin Jahja kojem se u mladosti javi melek Dzibril sa objavom:
’’O Jahja prihvati knjigu odlucno!’’ – a dadosmo mu mudrost jos dok je djecak bio. (Maryam, 12.)

Jos u djetinjstvu je Jahja pokazivao znakove zrelosti i mudrosti. U predajama se spominje kako su se djeca igrala, pa su mu roditelji jos kao petogodisnjaku govorili: ’’Idi igraj se sa djecom,’’ a on bi im odgovarao: ’’Nismo mi stvoreni za igru i zabavu.’’

Ulema se razilazi o tome da li spomenuta rijec u ajetu bukmen znaci mudrost ili poslanstvo. Vecina ih smatra da se misli na mudrost. Allah, dz.s. kaze:

I njeznost, i cednost, i cestit je bio, i roditeljima svojima bio je dobar, i nije bio drzak i nepristojan. I neka je mir njemu na dan kada se rodio i na dan kada je umro i na dan kada bude iz mrtvih ustao! (Maryam, 13-15.)

Ucenjaci kazu da je Allah dz.s. spomenuo ova tri stanja jer je covjek najslabiji upravo u njima: kad se radja, kad umire i kad bude prozivljen na Sudnjem danu. Tada mu je posebno potrebna Allahova milost i spas.

U hadisu se spominje da se Isa susreo sa Jahjom i rekao mu:

-Cini za mene istigfar ti si bolji od mene. Jahja mu rece:

-Ne nego ti cini istigfar za mene, ti si bolji od mene. Isa rece:

-Ti si bolji, ja sam sebi nazvao selam, a tebi je Alah nazvao selam.

Naravno ovde se radi o Isaovoj skromnosti, ulema je jednoglasna u tome da je Isa a.s. odabraniji od Jahjaa a.s. U mnogo hadisa koji u sebi imaju slabosti ali jacaju jedni druge se kaze kako je Muhammed a.s. rekao:

Nema covjeka da nije pogrijesio ili je htio pogrijesiti, osim Jahjaa, sina Zekerijjaovog, ne prilici ikome da kaze: ’’ja sam bolji od Junusa ibn Metta’a.’’

Mnoge predaje spominju da je Jahja, a.s. bio cist od grijeha. Samo tri mjeseca nakon rodjenja Jahja a.s. rodio se Isa a.s.

Zekerijja i jahja a.s. su pozivali narodu Benu Israila kojim je vladao silnik. Taj vladar je, kao i mnogi vladari danas, pokazivao postovanje prema ucenim iako su ti vladari u svojoj biti nakaradni ljudi.

Jednog dana vladar pozelje da se ozeni svojom braticnom, koja ga opcini svojom ljepotom a i ona je bila pohlepna za prijestoljem. Njezina majka je podrzavala u toj pohlepi. To je njihova izopacenost, a dobro im je bilo poznato kako im to vjera njihova zabranjuje. Vladaru je kao i svim njegovim podanicima bilo poznato da su Zekerijja i Jahja poslanici. Vladar odluci zatraziti dozvolu i izuzeć
e za takav brak od njih. Pokušali su velikim darovima i imetkom isposlovati takvo dopustenje za kralja od Jahja a.s.

Ta djevojka je bila bludnica i nju nije zanimalo sto je takav brak nedopusten. Kad su zatrazili misljenje Jahja a.s., o takvom braku, on se obrati ljudima i javno obznani kako je brak sa amidjom haram – zabranjen.

Ovakav postupak zestoko naljuti vladara i tu djevojku. Ako bi se njom ozenio javno bi pocinio grijeh. On odluci da se njome ipak ne ozeni. U mnogim predajama se spominje da je ta djevojka u jednoj od njihovih grijesnih noci pjevala i plesala tom vladaru koji je pozelje za sebe ali ona to odbi govoreci mu:

-Moze ali pod uvjetom da me ozenis.

-On joj rece, kako cu te ozeniti kad Jahja to ne dozvoljava.
-Donesi mi njegovu glavu, to ce biti moj mehr.

Zavelaga je tako jako da u tom momentu naredi:

-Donesite mi glavu Jahja’a!

Vojnici nadjose jshja’a kako klanja u mihrabu i ubise ga. Odsjekose mu glavu i na sahanu je kralju donesose. Vladar ponudi sahan sa glavom Jahja’a i to bi mehr ovog bludnog braka. Mnogi sahih-hadisi spominju kako je:

Glava Jahja’a data kao mehr za brak sa jednom od bludnica Benu Israila.

(Ibnu Sejib Musannef, hadis 30674.)

Pogledajte u iskusenja kojima su bili iskusani poslanici, a.s.
’’Iskusenje covjeka bude shodno velicini njegove vjere.’’

Vecina predaja spominje kako je Zekerijja a.s. tada bio ziv. Htjedose i njega ubiti, ali se on sakri u jedno drvo. U tim predajama ima odredjenih slabosti, ali te predaje su brojne i jacaju jedna drugu.

Zekerijja naredi drvetu da se otvori i ono ga poslusa, potom dodje sejtan i uhvati za kraj njegove odjece. Vojnici su tragali za Zekerijjaom, alig a nisu mogli naci, pojavi se pred njima sejtan u obliku covjeka i upita ih:

-Zar ne vidite odjecu na drvetu? -Rascijepite drvo!

Rascijepise ga i ubiseAllahovog poslanika Zekerijja a.s.

Predaje o ubistvu Jahjaa su vjerodostojne, dok u predajama o ubistvu Zekerijja a.s. ima odredjeni slabosti. U istom vremenu sa ovom dvojicom poslanika je zivio treci Allahov poslanik, Isa a.s. Ubistvo Jahja i Zekerija a.s. se desilo kada je Isa a.s. imao trideset godina.

svjetlo-dunjaluka

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Poslanik a.s. je ovo znao kad nije bilo savremene tehnologije, SubhanAllah!

Od njegova trajanja ostalo vam je samo samo malo, što popije onaj koji u čaši …

error: Oo !!