Zašto Božiji poslanik, Ejjub, a.s., nije tražio od Allaha da ozdravi?

Svako od nas, u ovakvom stanju, dovio bi dan i noć, moleći Allaha da ozdrav, a pogledaj šta je on molio!

Iako je bio teško bolestan punih 18 godina. Toliko je bio bolestan, da mu je tijelo bilo u fazi raspadanja. Svi su ga zbog bolesti napustili, pa čak i njegova porodica.

Svako od nas, u ovakvom stanju, dovio bi dan i noć, moleći Allaha da ozdravi.

Međutim, Ejjub, a.s., ovako teško bolestan, Allaha je zamolio da mu pomogne jednom kratkom dovom, koja glasi:” Mene je nevolja snasla, a ti si od milostivih Najmilostiviji!”(Al-Anbiya’,83.)

Nije rekao:izliječi me! Ne! Nije zbog stida prema Allahu! Riješenje i izlaz iz stanja bolesti, prupustio je Allahu. Znači, Gospodaru moj, ako je dobro za mene, da i dalje budem bolestan, neka bude tako. Biću strpljiv i zadovoljan Tvojom odlukom!

Ako je došlo vrijeme, da moje iskušenje prođe, onda znaj Gospodaru, da me je snašla nevolja! Odluči Gospodaru, šta je najbolje za mene kod Tebe!

Zbog toga, kada dovimo, treba da od Allaha tražimo, ono šta je najbolje za nas, da nam Allah podari ono, što ON misli da je najbolje riješenje za naš problem. Ako je problem ostao neriješen, belaj i iskušenje i dalje traju, znaj da u tome ima Božije mudrosti, koju ćeš kasnije da vidiš i osjetiš.

Budi strpljiv i zahvalan! Nismo mi bolji od Ejjuba, a.s., ako je on mogao čekati 18 godina, možemo i mi određeni period!

Autor teksta: Saudin Cokoja

Portal Svjetlo Dunjaluka

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!