Prije sam se osamljivala sa muškarcima koji su mi se sviđali, ali ne zbog braka… savjet sestri: Kako se izvući iz ove situacije?

Savjet sestrama kada se nađu u ovakvim situacijama

Pitanje: Es-selamu alejkum, najprije molim Allaha da vas nagradi za vaš trud!

Ja imam problema sa FB profilom. Prije sam se osamljivala sa muškarcima koji su mi se sviđali, ali nije to bilo u cilju braka. Često sam se kajala, pa opet vraćala tom grijehu i tako dugo.

Onda sam shvatila da moram deaktivirati profil, pa jesam. Nakon par dana opet sam ušla na njega i nisam se vratila tom grijehu, već sam krenula ka vraćanju.

Onda sam naveče shvatila da sam pogriješila, ispunila 3 uvjeta tewbe, ali kao da mi ona nije primljena!

a) Da osjećam da je to grijeh – osjećam

b) Da prestanem sa činjenjem tog grijeha- jesam deaktivacijom profila i obaranjem pogleda.

c) Da obećam da se tom grijehu više neću vraćati- Jesam.

Ali ne znam da li je ispravno, jer se skroz loše osjećam, kao da sam u depresiji. Lijena sam, neda mi se učiti Kur’an, jedva farze klanjam, a sunnete rijetko, nemam snage, ne mogu ni sobu da sredim, stalno sam nervozna, a ustajanje na noćni namaz nikad nije bilo teže. Osjećam da mi je iman oslabio i umorna sam od ovoga ovakvog da ne osjećam njegovu slast!

Pomozite mi, molim vas. Da Vas Allah nagradi. Amin.

Odgovorio: We alejkumu sselam!

Kao što nisi u takvo stanje ušla odjedamput, nego postepeno, također se iz njega moraš izvlačiti postepeno.

To što se tako osjećaš ne bi trebala da vežeš za ispravnost tvoje tevbe (pokajanja), jer dok si bila u grijehu šejtan ti nije pravio smetnje, to je njemu i godilo, ali sada kada si se pokajala i odlučila se tome ne vratiti, on koristi sva sredstva kako bi te u tome zasmetao, pa zbog toga i osjećaš teškoću.

Ono što ti je moj savjet jeste da ustraješ u namazu kako farzovima, tako i propisanim sunnetima, kao i u učenju Kur’ana, bez obzira na to što se ne osjećaš ugodno, jer i kada se osoba liječi od neke druge ovisnosti u početku osjeća teškoću, ali nakon ustrajnosti u terapiji i nakon određenog vremena, osjeti olakšanje i ugodnost zbog ostavljanog poroka.

Koliko sam shvatio iz pitanja ti si neudata, pa ti savjetujem da svoj “status” promijeniš i da ne odugovlačiš sa udajom, a Allaha molim da ti podari hairli i čestitog muslimana kao životnog saputnika.

Odgovorio: Senad Hodžić, prof.

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!