Kako da povećamo bereket u vremenu?

Muhadisi „produžavanje života“ objašnjavaju kao povećanje bereketa u životu

Iz časnih hadisa saznajemo da djela poput sadake, lijepog ponašanja, lijepog odnosa sa komšijama i održavanja rodbinskih veza, produžuju život.

Izbjegavanje posjete rodbini i smatranje održavanja veze s njima gubljenjem vremena, a s druge strane trčanje za beskrajinim dunjalučkim poslovima, ukazuje na jednu posebnu bolest savremenog čovjeka.

Uzvišeni Allah u 56. ajetu sure Darijat kaže: „Džine i ljude sam stvorio samo zato da Mi ibadet čine.“ iz čega proizilazi da je blagodat vremena – koja nam je data samo da bismo robovali Allahu – moguće ispravno iskoristiti samo ukoliko je koristimo ispunjavajući obavezu tog robovanja.

Naravno da dio vremena moramo trošiti i na dunjalučke poslove, međutim, ako jelo, piće, stjecanje opskrbe, odmaranje i druge radnje koje treba da služe u svrhu robovanja, upražnjavamo pretjerano, na način koji otvara put zanemarivanju cilja stvaranja, onda je to upropaštavanje i gubljenje vremena.

Dakle, musliman će svoje vrijeme vrijednovati na najbolji mogući način, samo ukoliko u svakom trenutku na najljepši način bude izvršavao svoje obaveze sebe kao božijeg roba.

Činjenjem djela čiji sevapi prevazilaze obim vremena u kojem su učinjena povećava se bereket u vremenu. Jedan od hadisa koji o tome govore glasi: „Ko klanja jacija-namaz u džematu, kao da je pola noći proveo u namazu. Ko klanja u džematu jaciju i sabah, kao da je cijelu noć proveo u namazu.

Pročitajte još: Saburom se sačuvajmo lomljena tuđih srca

Koliko god strpljenje bila velika blagodat i nagrada, u istoj mjeri je nestrpljivost loša i ponižavajuća osobina.Nestrpljiv i na najmanju poteškoću reaguje potpuno neumjesno. Na taj način dovodi u tešku situaciju i sebe i one oko sebe.

Takvi se, u ovom savremenom životu stalnih poteškoća, u svakoj prilici žale i jadikuju. A često je većina onih koji ih nastoje utješiti, u još većim nevoljama od njih samih, ali oni čuvaju svoju smirenost strpljenjem i izdržljivošću.Vjernik koji ne posjeduje strpljenje, ne može se sačuvati od lomljenja tuđih srca, a to je propast.

Vjernik nije osoba koja lomi srca, već osoba koja ih raduje. Nepokazivanje strpljenja u trenucima teškoće, te vrijeđanje ljudi i lomljenje njihovih srca, nije ponašanje u skladu sa naredbama Uzvišenog Gospodara, niti ima veze sa lijepim ahlakom našeg Poslanika, s.a.v.s.U trenutku nevolje i poteškoće, nefs zapomaže a prokleti šejtan šapuće mnoge vesvese.

Šapuće nam kako nismo zaslužili nevolje i poteškoće u koje smo zapali i trudi se da nas navede na neporkornost. Međutim, kada razmislimo o životu našeg Poslanika, s.a.v.s., odmah shvatamo koliko su takve misli neumjesne, jer je najodabraniji Allahov rob tokom svog života bio izložen mnogim nevoljama, problemima i tegobama.I jedan ajet za kraj:

„O robovi Moji koji vjerujete, bojte se Gospodara svoga! One koji na ovom svijetu dobra djela budu činili čeka nagrada, a Allahova zemlja je prostrana, samo oni koji budu strpljivi biće bez računa nagrađeni.“ (Zumer, 10)

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Jeste li se ikad zapitali ovo o ovcama? Obavezno pročitajte

Jedan čovjek, trgovac po profesiji, posla svoga sina u inostransto da studira ekonomiju. Nakon nekoliko …

error: Oo !!