Uvijek neko diže vjernike iz prvog saffa da bi napravio mjesto sebi i nekim “važnim” gostima. Ko treba klanjati u prvom saffu?

Često se dešava da imami ili neko iz džemata ovo rade

Pitanje: Esselamu Alejkum!

Često se dešava da imami ili neko iz džemata diže vjernike, najviše omladinu iz prvog saffa da bi napravio mjesto sebi i nekim “važnim” gostima.

Allah dž.š. mi je svjedok da se ne guram nikad naprijed, ali kad dođem prvi popunjavam saffove u džamiji od prvog saffa sa sredine, kao što je to u hadisu preporučio Poslanik a.s.

Kako da postupim ako dođem u situaciju da me neko uhvati za rame i potegne iz saffa?
Odgovor: Esselamu alejkum!

U prvom saffu, u sredini iza imama, trebaju biti ugledni članovi džemata koji mogu zamijeniti imama u slučaju potrebe. “Neka iza mene klanjaju učeni i sposobni!” – navodi se u jednom hadisu.

Prema tome, ukoliko ne spadate u spomenutu kategoriju klanjača, preporučili bismo Vam da potražite prazno mjesto u džamiji mimo spomenutog.

Ima slučajeva da pojedinci zauzimaju mjesto u prvom safu, čak i neposredno iza imama, a onda nakon selama žure da napuste džemat bihuzureći ostale džematlije tokom prolaska kroz safove. Ne smeta da propustite u saff ispred sebe starije i uglednije ljude.

To je na tragu hadisa: “Nije od nas ko ne poštuje starije ljude, niti onaj ko nije milostiv prema mlađima.”

Odgovorio: Prof. dr. Enes Ljevaković, fetva-i-emin

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Znate li od kad je ‘polumjesec’ simbol vjere islama? To je uvedeno poslije Poslanika a.s.

Šta znači polumjesec na munarama, od kada datira, i ko je uveo taj simbol na …

error: Oo !!