Švajcarski list: Zvuk devedesetih iz Beograda

A šta ste vi tačno očekivali od Vulina i Dačića?

„Bosna je ’islamska država’, a kosovski Albanci neka vrsta ’crnčuga’ Balkana: dvojica srpskih ministara daju oduška mržnji“, piše švajcarski „Tages-Anzeiger“ o ispadima Ivice Dačića i Aleksandra Vulina.

„Dačić je devedesetih bio Miloševićev portparol, dakle razumije se u propagandu. U intervjuu za privatnu televiziju Happy, srbijanski šef diplomatije je rekao da su Srbi prave žrtve u Bosni i Hercegovini jer postoji opasnost da susjedna zemlja postane ‘islamska država’. ‘Ali to nećemo dozvoliti.’ Nažalost, rekao je Dačić, njegovim sunarodnicima nedostaje talenat da se predstave kao žrtve”, piše Tagesancajger.

Novinar Enver Robeli podsjeća da je Dačić nazvao političke vođe Bošnjaka „ajatolasima”, te „indirektno optužio za veleizdaju sunarodnike koji su sarađivali sa pravosuđem kako bi se otkrile masovne grobnice sa tijelima kosovskih Albanaca”.

U tekstu se dodaje da je bivši srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ocijenio Dačićeve izjave kao „gluposti” i nastupe „klovna” koji govori kao da smo u vremenu Miloševića.

“Ulje na vatru je dolio ministar odbrane Aleksandar Vulin pežorativnom opaskom o kosovskim Albancima. U jednom zvaničnom saopštenju ih je nazvao ‘Šiptarima’. Taj izraz je uporediv sa rasističkom uvredom ‘crnčuga’ za Amerikance crne boje kože. Beogradsko pravosuđe je 2018. u jednoj presudi došlo do zaključka da je pojam ‘Šiptari’ politički nekorektan i uvrjedljiv.

Ali za Vulina to nije razlog da upristoji riječnik. Naprotiv. Kao njegovi sekundanti ukazuju se najvažniji masovni mediji u zemlji koji stalno upozoravaju na zle ‘Šiptare’, koji će navodno uskoro objaviti rat Srbiji i koji bi mogli da na prepad unište Srbe”, dodaje se u Tages-Anzeigeru.

Vulin je u tekstu opisan kao čovjek koji je u beogradskoj Vladi zadužen za oštre tonove. „Nikada nije služio vojsku, ali se često pojavljuje u paravojnim uniformama. Sebe vidi kao ljevičara, idol mu je Che Guevara, a u njegove junake se ubrajaju osuđeni srpski ratni zločinci i nosilac Nobelove nagrade za literaturu Peter Handke koji je pravdao Miloševića.”

„I Vulin i šef Socijalista Dačić u Srbiji važe za rusofilne galamdžije. Nejasno je još da li će biti u novoj Vladi. Šef države Aleksandar Vučić ubjedljivo je dobio izbore krajem juna i u parlamentu raspolaže dvotrećinskom većinom. Nije upućen na podršku malih partija poput Dačićeve i Vulinove”, zaključuje švajcarski list.

N1

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

2000 migranata napalo policiju: Sukob zbog pogrdnih riječi o Poslaniku Muhammedu a.s.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS su se oglasili o informacijama koje trenutno imaju o sinoćnjim …

error: Oo !!