Da li žena smije pustiti u kuću nekog od muževe (muške) rodbine kad muž nije tu?

Koje se osobe ne mogu osamljivati sa ženom i ne spadaju u mahreme ženi

Žena neće bez dozvole muža nikoga puštati u kuću, a posebno se ta zabrana odnosi na osobe koje nisu u najbližem srodstvu s njorn!mahrem. Allahov Poslanik, s.a.v.s, jasno je to naglasio u nastavku prethodnog hadisa u kojem veli da je ženi, uz dobrovoljni post: Zabranjeno da pušta u kuću nekoga bez dozvole muža!99 Naravno, tim islam sasijeca zlo u samom korijenu.

Jer, ukoliko muškarac uđe u kuću žene s kojom nije u tijesnim rodbinskim vezama, posebno ako se osami s njom, može doći do neželjenih posljedica, do nemorala ili, u najmanju ruku, sumnji. Brojne su predaje u kojima Poslanik islama, s.a.v.s, takvu praksu izričito zabranjuje i oštro je osuđuje. Tako u Džabirovoj, r.a, predaji Allahov Poslanik, s.a.v.s, naglašava:

Ne ulazite ženama kada su im muževi odsutni, jer šejtan prolazi kroz vas kao što krv cirkulira vašim venama/100 Ibn ‘Abbas, r.a, prenost da je čuo Vjerovjesnika, s.a.v.s, kako kaže: Neka se muškarac ne osamljuje s drugom ženom bez prisustva njenog mahrema/101 Posebno je Poslanik, s.a.v.s, upozorio na osamljivanje žene s muževom rodbinom, što bi moglo proizvesti još teže posljedice od osamljivanja s drugima. ‘Ukbe b. ‘Amir, r.a, prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, upozorio: Čuvajte se osamljivanja sa ženama (koje vam nisu bliska rodbina)! Na to je jedan ensarija upitao: A šta veliš o hamvulmuževom bratu? Odgovorio je: On je kao smrt!.

102 El-Hamv, prema nekima, označava muževog brata, a prema jezičkim stručnjacima, kako napominje imam Nevevi, označava bližu muževu rodbinu kao što su: njegov otac, amidža, brat, bratić i sl. 103 Muhammed Fuad Abdu-l-Baki, tumačeći taj hadis kaže, da nije opasnost po ženu od muževe rodbine kao što su njegov otac ili muževi sinovi, koji postaju mahremi njegovoj supruzi i njima je dozvoljeno osamljivanje s njom, već pravu opasnost predstavljaju mužev brat tj. djever, zatim mužev bratić, amidžić i sl., koji se ne mogu osamljivati sa ženom i ne spadaju u mahreme ženi.

Velika opasnost leži u tome što su oni bliski mužu, imaju više mogućnosti da se nađu u situaciji da budu osamljeni sa ženom svoga brata ili rođaka i što takva situacija ne navodi ostale ljude na sumnju, kao što bi se to moglo desiti ako se osami s nekim strancem, koji uopće nije u rodbinskim odnosima sa mužem.104 Nažalost, takva praksa osamljivanja kod nas je sasvim uobičajena, pa bi trebalo, na temelju Poslanikovih, s.a.v.s, jasnih upozorenja, prestati s tom praksom.

Pojedince koji su se, na temelju poznavanja islamskih proptsa, pridržavali Poslanikovih, s.a.v.s, uputa, bili su ismijavani i smatrani ekstremima. Međutim, samo striktno slijeđenje Vjerovjesnikovih, s.a.v.s, savjeta može rezultirati harmonijom u braku i prevencijom od nemoralnih radnji i bludnih situacija.

novihorizonti

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Portal IMAN.BA prenosi nevjerovatnu životnu priču: Zbog ljubavnice htio napustiti suprugu, a zatim se nešto desilo što mu je preokrenulo život

Nakon što joj je saopštio vijest o njihovom razvodu Kada sam stigao kući, večera je …

error: Oo !!