Ovako je Biden 1994. govorio o BiH u Američkom kongresu. Nevjerovatno šta mu je Haris Silajdžić odgovorio

Zanimljivo, proteklih dana na društvenim mrežama se širi snimak govora Joe Biden 1994. godine o Bosni i Hercegovini u Američkom kongresu. Biden je tada bio na funkciji demokratskog senatora

Američki predsjednik Donald Trump i njegov protukandidat, bivši potpredsjednik i senator Joe Biden, imali su noćas prvu od tri debate prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Na debati je zaiskrilo u samim počecima i ostalo je haotično do samog kraja, cijelih sat i po koliko je trajalo sučeljavanje.

Kandidati su govorili jedan preko drugog, uglavnom Trump preko Bidena, a palo je i puno teških riječi.

U debati održanoj tačno pet sedmica uoči predsjedničkih izbora u SAD.

Zanimljivo, proteklih dana na društvenim mrežama se širi snimak govora Joe Biden 1994. godine o Bosni i Hercegovini u Američkom kongresu. Biden je tada bio na funkciji demokratskog senatora.

“Bosanci znaju gdje hoće da budu. Oni hoće da budu slobodni. Oni će se boriti za sebe! Sve što su ikada tražili jeste: “Podignite embargo!” Premijer Haris Silajdžić je došao nakon moje prve posjete Bosni, upitao sam ga u mom uredu sa 12 mojih kolega, svi dobri muškarci i žene su došli, demokrate i republikanci, jer se tada pričalo, znate, ako podignete embargo samo ćete pogoršati stanje tim jadnim ljudima, više ljudi će biti ubijeno! Jedan od mojih kolega, veoma važan za vanjsku politiku okupio je moje republikanske i demokratske kolege za moj konferencijski stol i kazali su istu tu stvar Silajdžiću”, govorio je Biden.

Nakon toga je nastavio:

“A Silajdžić je rekao nešto što neću zaboraviti sve dok sam živ. Pogledao je u ovog senatora i rekao: “Senatore, ako ništa, učinite mi čast i privilegiju da izaberem kako da umrem. Senatore, nemojte mi slati hranu da gojite mene i moju porodicu zimi, samo da biste bili sigurni da ću biti ubijen punog stomaka.

Dajte mi oružje! Dozvolite mi da se odbranim i imajte dobre milosti da dozvolite meni da izaberem kako da umrem!” I želim da dodam, ja ne tražim od vas da pošaljete ijednog američkog vojnika, ne tražim od vas da pošaljete ijednog Amerikanca, samo tražim od vas da podignete ovaj nemoralni embargo. I to je ono što je trebalo učiniti!”.

Biden je nastavio u Američkom kongresu govorio u istom tonu.

“Dva posljednja balkanska rata su tek okončana onda kada su sve strane zaključile da ne mogu postignuti ništa više na terenu nego što mogu postignuti za mirovnim stolom. Ako smo mislili da imamo moralni i nacionalni interes u povratu Emira Kuvajta na tron, vraćanju na prijesto Emira Kuvajta!?

Bog mu dušu blagoslovio! Poslali smo 500 hiljada vojnika! Recite mi zašto nemamo moralnog interesa u zaustavljanju onog što je međunarodna agresija od strane Srbije koja je prešla rijeku Drinu u zemlju priznatu od UN-a i učestvuje i raspiruje genocid…”, kazao je Biden, a njegov govor iz 1994. postao viralan proteklih dana.

Radio Sarajevo

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Mitropolit poručio Dodiku: “RS će nestati, Bosna će biti cjelovita, a od Srbije će ostati samo beogradski pašaluk”

“Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje” Mitropolit …

error: Oo !!