Ljekovita svojstva grožđa: Je li bolje crno ili bijelo? Šta Kur’an i Hadis kažu o njemu?

Crno ili bijelo grožđe…

Mnoge vrste voća (povrća i ljekovitih biljaka) posebno su istaknute u Kur’anu, ali i u hadisima Muhammeda, a.s.

”Dokaz im je mrtva zemlja: Mi joj život dajemo i činimo da iz nje niče žito pa ga oni jedu; Mi smo po njoj stvorili bašče, palmike i vinograde, i učinili da iz nje izvori izviru, da oni jedu plodove njihove i od onoga što ruke njihove privrijede, pa zašto neće da budu zahvalni?!“ (Prijevod značenja Jasin, 33-35.)

”…i na njoj Mi im dajemo bašče od datula i grožđa…“

”Neka čovjek u hranu svoju pogleda! Mi s neba kišu prolijevamo u pljuscima, potom Zemlju rasijecamo pukotinama i dajemo da iz nje izbija zrnje, i grožđe, i povrće, i masline, i palme, i bašče bujne, i voće, i piće – vama i stoci vašoj uživanje!” (‘Abese, 24. – 32.)

Najvažnija korist koja dolazi od grožđa u ishrani je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli.

Sezona je grožđa i savršeno vrijeme da konzumirate ovo zdravo voće. Osim što je slatko i ukusno, ima mnogo koristi za naše zdravlje. Koju god vstu grožđa da odaberete osvježićete tijelo i snabdjeti ga potrebnim vitaminima.

Najvažnija korist koja dolazi od grožđa u ishrani je bogatstvo antioksidansa, odnosno fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na “slobodne radikale” u tijelu i smanjuju naslage na krvnim sudovima čime se poboljšava zdravlje srca.

Grožđe je dobar izvor vitamina

Nezavisno od vrste grožđa, možete biti sigurni da su njegova zrna puna bitnih vitamina poput vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina B i folne kisjeline. Oko 100 g grožđa sadrži blizu 20-25% dnevne potrebe za vitaminom C.

Grožđe je bogato esencijalnim mineralima

Jedan od razloga zašto je grožđe dobro za vaše zdravlje su različiti minerali koje vaše tijelo može dobiti iz tih plodova.

Najznačajniji minerali u grožđu su mangan i kalijim. Oni su neophodni za održavanje dobrog zdravlja, smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresije i djeluju na imunitet. Ostali minerali koji se nalaze u grožđu su bakar, cink, kalcijum, fosfor, gvožđe i selen.

Crno ili bijelo grožđe?

Crno grožđe obiluje antioksidantom resveratrolom, koji blagotvorno djeluje na ljudski organizam, a posebno na kardiovaskularni sistem Reservatrol sprječava zgrušavanje krvi i oduzetost srčanog mišića, podstiče cirkulaciju, ublažava upalne bolesti crijeva, a pozitivno djeluje i kod dijabetesa.

Bijelo grožđe nema toliko hranjivih sastojaka kao crno, ali to ne znači da ga treba izbjegavati.

Ono je dobar izvor vitamina A, C i K, kao i nekih minerala poput kalcijuma i gvožđa.

Nutricionisti napominju da ovo voće rješava probleme s probavom, ali i da ima manje oksalne kisjeline od crnog grožđa koje su neke studije povezale sa stvaranjem bubrežnih kamenaca, prenose Vijesti.me.

U umjerenim količinama obje vrste dobar su dio zdrave ishrane.

Izvor:

hayat.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!