Totalitarizam! Ovo je dokaz da su vjerske slobode u Jugoslaviji bile ograničene

O vjerskim slobodama u vrijeme druga Tita. Kakve su bile?

Učenik Behram-begove medrese iz Tuzle objavio je zanimljive fotografije. Riječ je o početnoj stranici Takvima za 1962. godinu. Na njoj je fotografija Josipa Broza Tita, uz potpis “predsjednik FNRJ, maršal Jugoslavije Josip Broz – Tito”.

U komentarima je učenik primijetio da bi to bilo kao da sada vjersko štivo počinje sa slikom Šefika Džaferovića. Zamislimo kako bi baštinici Titove diktature bili glasni u tom slučaju. Koliko bi bilo negodovonja protiv nečega u čemu su do prije nekoliko decenija uživali, u totalitarnom sistemu za kojeg govore da je bio bolji život.

Prikazani takvim govori o vjerskim slobodama. One su deklarativno bile prisutne, ali su u praksi bile pod stegama i pritiscima. Rušenje stotina džamija za vrijeme Titovog totalitarizma, dokaz je protiv kojeg je teško bilo šta reći. Vjernici i njihove institucije nisu smjele bilo šta reći protiv tog urbicida koji je bio preteča onome što su u dvostrukoj agresiji učinile velikosrpske i velikohrvatske snage kada su srušile oko 640 džamija.

DEBLOKADA.COM

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!