Znate li šta se desilo tokom pregovora između sadašnjeg reisa Husein ef. Kavazović, i rh. Jusufa Barčića? (Prava slika o Bošnjacima)

Iz ovog slučaja sam mnogo naučio! Kako je protekao susret sa rahmetli Jusufom Barčićem i mještanima, onog dana kada smo rješavali slučaj u Petrovicama kod Kalesije

Sredinom 2006.godine aktuelni reis Husein ef. Kavazović bio je u posjeti selu u kojem je živio rahmetli Jusuf Barčić. Reis Kavazović (u to vrijeme muftija tuzlanski) je posjetio Jusufovo selo jer su se mještani tog sela žalili da im je Jusuf uzurpirao seosku džamiju.

Kasnije je Husein ef. Kavazović, u intervjuu za Preporod rekao. „ Ali, dozvolite mi da ih za trenutak ignoriram i da ispričam moj susret sa rahmetli Jusufom Barčićem onog dana kada smo rješavali slučaj u Petrovicama kod Kalesije.

Nakon što smo završili težak razgovor, koji je trajao nekoliko sati s mještanima i rahmetli Jusufom, prikučio se podne-namaz. Pomislio sam, evo prilike da svi klanjamo u džemaatu.

Međutim, dok sam se okrenuo, svi oni koji su najviše kukali kako ne mogu obavljati namaz u džamiji od Jusufa, nestali su. Ostali smo sami on i ja da klanjamo. Ja sam bio imam a on mujezin i to mi je ostalo u sjećanju, kao uspomena na njega. Hoću reći da ima puno predrasuda o ljudima i da se problemi ne mogu rješavati silom, već razgovorom.

Iz ovog slučaja sam mnogo naučio”.

Predaje BiH Daija

www.religis.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

REISU-L-ULEMA NAKON IZJAVE KLJUIĆA: TO JE ZA SVAKU OSUDU, ISLAMOFOBIJA U BIH JE VEĆA NEGO U EVROPSKIM ZEMLJAMA

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović reagirao je na izjavu …

error: Oo !!