Zašto je pismo Muhameda Alija o prelasku na islam vrijedilo milione dolara…

Pismo od 18. februara 1964. godine u kojem Muhammed Ali najavljuje promjenu svog imena

Šampionski bokserski pojas Muhammada Alija iz 1974. godine i rukom pisana pisma o njegovom prelasku na islam našlo se među stvarima na aukciji, prvoj takvoj velikoj prodaji nakon Alijeve smrti.

Aukcijska kuća Heritage objavila je nakon njegove smrti da će na aukciji biti ponuđene i bokserske hlačice koje je Ali nosio na legendarnom meču kad je porazio Georgea Foremana u tadašnjem Zairu (danas Kongo) 1974. godine.

Rukavice koje je nosio Sonny Liston kad je izgubio naslov pretrpivši poraz od Alija 1964. godine također su se našle među 79 predmeta na aukciji.

Očekuje se da će u novoj aukciji Alijeva pisma časopisu Life 1964. godine, u kojima on govori o prelasku na islam i promjeni svog nekadašnjeg imena Cassius Clay, postići cijenu od 100.000 dolara, saopćila je aukcijska kuća sa sjedištem u Dallasu, prenosi Hina.

Kathleen Guzman, izvršna direktorica aukcijske kuće Heritage, rekla je da je uz objavu pisama 18. februara 1964. godine u časopisu Life bio objavljen i intervju koji je bokser dao časopisu najavljujući promjenu svog imena.

Izvor: cikmagazin.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Nur Dova

Dr. Šukri Ramić – Ovo sigurno niste znali o Nur-dovi:

Porijeklo NUR dove, njezina svrha i značaj… Pitanje: Molimo vas da nam nešto kažete o …

error: Oo !!