Bolesna Osoba
BolesnaOsoba

Kako trebam doviti za bolesnu osobu i kad se dova najviše prima?

Što se tiče vremena u kojima se dova najviše prima, to su ova vremena:

Pitanje: Selamu alejkum, kako trebam doviti za bolesnu osobu i kad se dova najviše prima, i dal mogu doviti kada klanjam sunnet dok sam na sedždi? Allah te nagradio!

Odgovor: We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu!

Allah te nagradio na tvom pitanju, jer vjernik treba u svakoj situaciji i stanju nastojati slijediti sunnet Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa tako i prilikom posjete bolesniku.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je obilazio bolesne osobe i dovio za njih. Evo nekih dova koje je učio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bolesnima:

1.

اللهم رب الناس، أذهب البأس، واشف، أنت الشافي لا شفاء إلا شفاؤك، شفاءً لا يغادر سقم

“Allahu moj, Gospodaru ljudi, otlkoni bolest i izliječi. Ti si Liječnik, nema lijeka mimo Tvog lijeka. Izliječi lijekom koji iza sebe neće ostaviti bolest.” Muttefekun alejhi.

2.

اللهم اشف سعداً، اللهم اشف سعداً، اللهم اشف سعداً

“Gospodaru moj izliječi Sada, Gospodaru moj izliječi Sada, Gospodaru moj izliječi Sada”. Hadis bilježi Muslim.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ovu dovu učio Sadu ibn ebi Vekkasu kada je bio bolestan. Kada neko od nas uči ovu dovu bolesniku spomenuće njegov ime i reći: Gospodaru moj izliječi fulana i fulana (spomenuti njegovo ime).

3.

لا بأس، طهور إن شاء الله

“Ne bilo opasno. Allah ti s ovim grijehe oprostio, ako Allah da”. Hadis bilježi Buharija.

4.

أسأل الله العظيم رب العرش العظيم أن يشفيك

“Molim Uzvišenog Allaha, Gospodara Arša velikog, da te izliječi.” (7x) Hadis bilježi Ebu Davud i Tirmizi koji ga ocjenjuje dobrim. Vjerodostojnim ga je ocijenio i šejh Albani u Sahihu suneni Ebi Davud 3106.

Govoreći o ovoj dovi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Svaki bolesnik, koga posjeti brat musliman prije nego mu nastupi njegov edžel (smrtni čas) i prouči mu sedam puta: Molim Uzvišenog Allaha, Gospodara Arša velikog, da te izliječi – ozdravit će.”

Što se pak tiče vremena u kojima se dova najviše prima to su sljedeća vremena:

1. Zadnja trećina noći

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Naš Slavljeni i Uzvišeni Gospodar se svake noći, kada ostane zadnja trećina, spušta na dunjalučko nebo i pita: ‘ Ima li koga da mi dovi pa da mu uslišam? Ima li koga da traži od Mene pa da mu dam? Ima li koga da moli za oprost pa da mu oprostim?’”

2. Između ezana i ikameta

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Dova između ezana i ikameta se ne odbija.” Hadis bilježi Tirmizi i kaže da je hasen sahih. Vjerodostojnim ga je ocijenio i šejh Albani u El miškatu 671.

3. Na sedždi

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Rob je najbliži svome Gospodaru kada je na sedždi, pa učite puno dovu.” Muslim

4. Na dan džume u kojem postoji sat u kojem ukoliko čovjek zamoli Allaha odazvaće mu se

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, govoreći o danu džume: “U njemu je sahat kojeg neće potrefiti rob musliman i moliti Allaha za kakvu potrebu a da mu je Allah neće ispuniti.” Hadis bilježi Ebu Davud a šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u Sahihu Ebi Davud 924.

Među učenjacima postoji razilaženje koji je to sahat a ono što je prioritetnije jeste da je to vrijeme prije akšama. A Allah najbolje zna.

5. Kada se noću probudi iz sna

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Ko se probudi noću i kaže:

لا إله إلا الله وحده لا شريك له له الملك وله الحمد وهو على كل شيء قدير الحمد لله وسبحان الله ولا إله إلا الله والله أكبر ولا حول ولا قوة إلا بالله

A potom kaže: Gospodaru oprosti mi, ili dovi – biće mu uslišano. A ako ustane adbesti se i klanja, namaz će mu biti primljen. Hadis bilježi Buhari

7. U ramazanu općenito a u Lejletul kadru posebno

8. Na dan Arefata kao i ostalim odabranim mjestima i vremenima

Što se tiče dove na sedždi kada se klanja na sunnetu vjerovatno ciljaš na dovu na svom jeziku. Ako je to cilj, nadamo se inšaallah da u tome nema prepreke, a Allah najbolje zna.

Odgovorio: Idriz Bilibani

Stazom Islama

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Onaj koji uči ovu dovu, Allah dž.š., će mu dati da lijepo živi

Dova ili molitva predstavlja izravno obraćanje čovjeka svom Stvoritelju. U vjerskim učenjima je dat poseban …

error: Oo !!