DOK JE DŽENAZI BIT ĆE I BATAKOVA… Što je imućnija porodica to je i meza bogatija

Jedna od novotarija u naših muslimana je spremanje jela prilikom dženaze; ustvari je ovaj paganski običaj preuzet od komšija nemuslimana.

Čak se čini, da se nijedan ibadet kod Bošnjaka nije toliko zapoganio novotarijama kao ispraćaj mejita.

Nekad su ljudi dolazili na dženaze iz velikih udaljenosti, pješice ili na konjima, ostajali bi na konaku kod rodbine i kod komšija od familije kojoj se trefila džennaza, pa je razumljivo da su se oni pobrinuli da musafiri budu ugošćeni.

Kuća u kojoj je bila dženaza bila dovoljno opterećena gubitkom voljene osobe i pripremama za ukop. Danas su dženaze postale gozbe.

Što je imućnija porodica to je i meza bogatija. Skoro je postala bruka porodici umrloga, ako ne bude pečeno jagnje ili dva na ručku za uglednije i otmjenije prijatelje i rodbinu prije ili poslije obavljenog dženaze namaza.

Na žalost se nerijetko desi da siromašnije porodice potroše sve svoje zalihe ili posude novac, ili prodaju zadnju kravu iz štale, da bi se obavila dženaza. Treba pisati i objašnjavati vjernicima štetnost ove novotarije kako generacije iza nas ne bi bile ubjeđene (što je inače tipično za novotarije) da su carski jemeci prilikom dženaze ibadet i da će, dok je dženazi biti i batakova!

F. A. Seferagić

svjetlo-dunjaluka

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Meleci nisu dozvolili da se čovjeku u Mekki pored Kabe klanja dženaza

Meleci mu iz ovog razloga nisu dozvolili klanjati dženazu „Dedo, 83 godine, umro. U gasulhani …

error: Oo !!