Bosna i Hercegovina je najslobodnija zemlja na svijetu sa većinski muslimanskim stanovništvom

Mustafa Akyol, pisac, novinar, kolumnista New York Timesa i istaknuti turski intelektualac objavio je novu studiju “Sloboda u muslimanskom svijetu“.

U studiji su istražene lične slobode izražavanja, vjere, opredjeljenja i drugog u većinski muslimanskim zemljama.

Prema podacima koje je objavio ugledni autor, Bosna i Hercegovina je najslobodnija zemlja na svijetu sa većinski muslimanskim stanovništvom, a odmah iza nje je Albanija.

Naša zemlja je dobila ocjenu 8,04 od 10, dok je svjetski prosjek 6,98.

Na začelju ove liste su Saudijska Arabija, Iran, Egipat, Irak, Sirija i Jemen
Kako je naveo, zemlje s najmanjim indeksom slobode u svijetu su Sudan, Suadijska Arabija, Iran, Bruneji, Mauritanija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U istraživanju je obuhvaćeno 40 od 51 zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom u svijetu. Prikazano je kako su zemlje rangirane po pitanju ličnih i ekonomskih sloboda.

“Sloboda je koncept koji se može mjeriti različitim dimenzijama. Moj glavni fokus su bile lične slobode. Analizirao sam po Indeksu ljudskih sloboda u kojem su obuhvaćene: vladavina prava, sigurnost, sloboda kretanja, religije, izražavanja, informisanja i drugi. Analizirao sam i ekonomske slobode ali kao zasebnu kategoriju”, napisao je u uvodu rada Akyol.

Vjerske slobode temelje se na slobodi uspostavljanja i djelovanja vjerskih organizacija i na slobodama od zakonskih i regulatornih ograničenja te od uznemiravanja i fizičkog nasilja

Izvor: saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Mitropolit poručio Dodiku: “RS će nestati, Bosna će biti cjelovita, a od Srbije će ostati samo beogradski pašaluk”

“Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje” Mitropolit …

error: Oo !!