NEONACISTI U BRITANIJI: NAMJERNO ZARAZITE MUSLIMANE I JEVREJE!

Izvještaj koji je objavila britanska Komisija za borbu protiv ekstremizma (CCE), upozorava da radikalne grupe iskorištavaju pandemiju koronavirusa kako bi naštetile manjinama te da neonacisti, kako su ih opisali, potiču svoje sljedbenike da namjerno zaraze virusom muslimane i Jevreje u Britaniji.

Istraživanje koje je provela britanska vladina agencija, otkrilo je da ekstremističke grupe svih profila koriste pandemiju da razvijaju osjećaj mržnje i šire teorije zavjere koje potkrepljuju njihovu viziju svijeta.

Dobili smo izvještaje da desničarski britanski aktivisti i grupe neonacista promoviraju antimanjinski narativ potičući internetske korisnike da namjerno prenose zarazu manjinama – navodi se u izvještaju CCE-a objavljenom u četvrtak ujutro.

Grupa neonacista komentirala je zdravstvene savjete koji su podijeljeni muslimanima, rekavši: – Nadamo se da oni ignoriraju ovu obavijest.

Drugi su pokušali okriviti muslimane za širenje virusa i podijelili su lažne snimke tvrdeći da se u objektima za obavljanje molitve nisu poštovale mjere zabrane okupljanja, ističe Independent.

Uvjeti pogodni za ekstremizam

Prema izvještaju CEE-a, postoji bojazan da je izolacija nametnuta zatvaranjem zbog širenja koronavirusa, pridonijela tome da ljudi postanu ranjiviji na diskurs ekstremizma, jer više vremena provode na internetu i postaju izoliraniji.

U izvještaju se ističe da posljedice pandemije mogu stvoriti pogodne uvjete za ekstremizam. Ekstremističke grupe nastojat će iskoristiti socijalne i ekonomske učinke pandemije da dugoročno uzrokuju više nestabilnosti, straha i podjela u Britaniji.

avaz

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Otkriven sadržaj pisma Ministarstva Velike Britanije upućeno Dodiku, a koje se nije smjelo prikazati

Uzbuna u Dodikovom Kabinetu: Pismo, koje je S. Vasković postavio na svom blogu, objavljivamo u …

error: Oo !!