Kako su hrvatski generali “zabili nož u leđa” 5.korpusu i Atifu Dudakoviću?

Ovo se desilo nakon potpisivanja splitskog sporazuma 22.jula 1995.godine izmedju predsjednika RH i RBIH Tuđmana i Izetbegovića…

Njihove vojske su krenule u oslobođanje okupiranih teritorija. Nakon trijumfalne pobjede HV-a i ARBIH nad abdićevcima, krenulo se ka već unaprijed postavljenim ciljevima.

Operacija Una jedina operacija u kome je hrvatska vojska doživjela poraz, postavlja sama po sebi pitanje šta je stvarni cilj bio te akcije?

Dok je general 5.korpusa Atif Dudaković vjerovao hrvatskim generalima da se ide ka daljnjem oslobođanju Bosanske krajine, hrvatski generali su ipak mislili drugačije.

U planu je bilo da se operacija odvija u tom pravcu kako bi se oslobodio što veći dio teritorije preciznije Ključ – Sanski Most – Prijedor – Bosanska Krupa – Bosanski Novi.

Hrvatska vojska je doživjela poraz, iako im je Dudaković beskrajno vjerovao, hrvati su ipak imali druge namjere, ne one koje su zajedno dogovorili s 5.korpusom, nego odnijeti apsolutnu pobjedu i ne dopustiti 5.korpusu ARBIH izlazak na rijeku Savu.

secretsof.world

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Obraćanje generala Dudakovića: Bošnjaci iz Luxembruga i zapadne Europe da se pripreme za rat! Svaki momak koji ima više od 17 godina, neka kupi čizme, uniformu i ranac, mi moramo uvijek biti pripravnosti!

Legendarni general 5.korpusa ARBIH Atif Dudaković kazao je jednom prilikom da rat nije završen, već …

error: Oo !!