DA LI POSTOJI HADIS KOJI GOVORI DA ŽENA IMA DESET STIDNIH MJESTA? KOJA SU TO MJESTA?

Kakav je stav vjere u pogledu nošenja zara na licu?

Pitanje: Da li postoji hadis koji govori da žena ima deset stidnih mjesta? Koja su to mjesta? Kakav je stav vjere u pogledu nošenja zara na licu?

Odgovor: Od Vjerovjesnika, s.a.v.s., prenosi se da je rekao: «Žena ima deset stidnih mjesta. Kad se uda, njen muž joj prekrije jedno stidno mjesto, a kad umre, grob prekrije deset stidnih mjesta.” Iraki za ovaj hadis tvrdi da je slab. U Taberanijevom rječniku ovaj hadis naveden je u slijedećem izrazu: ” 2ena ima dva zastora.”Koja?’, pitalu su. `Muž i grob’, odgovori Poslanik, s.a.v.s.

Bio to hadis ili ne, to podrazumijeva da je žena predmet iskušenja. Kad se uda, njen muž čuva je od opasnosti koja bi mogla okaljati njenu čednost i čast, iako u ženi ima i drugih izazova koje će prestati tek nakon smrti. Muškarac je dužan biti revnostan i pouzdan čuvar da bi njegova i njena čast ostale nepovrijeđene. u vjerodostojom hadisu kaže se: «Nisam nakon sebe ostavio štetnije iskušenje za muškrace od žena.»

Zar ili nikab podrazumijeva pokrivač za lice, dok je hidžab pokrivanje stidnih mjesta žene. Riječ hidžab nije ograničena samo na pokrivanje lica, već može značiti zastiranje nečega drugoga tako da se ono ne nazire. Uzvišeni Allah je o Vjerovjesnikovim, s.a.v.s., suprugama rekao: “A ako od njih nešto tražite, tražite to od njih iza zastora.» (E1-Ahzab, 53)

Nikab, zar ili veo poznat je od davnina. Arapski plemići vodili su računa o tome da se on koristi. Da li je njegovo nošenje da bi se pokrilo lice žene obavezno? Islamski učenjaci su se razišli u pogledu pokazivanja ženskog lica pred muškarcima strancima i u tome da je ono stidno mjesto ili ne, sukladno njihovom razilaženju u načinu spuštanja vela na grudi i određivanja onog što je ionako od njenih ukrasa, što se spominje u ajetima sura En-Nur i El-Ahzab.

Hanefijski pravnici smatraju da je ženi dozvoljeno otkriti svoje lice i šake, ali je muškarcima zabranjeno da u ta mjesta gledaju sa strašću. Malikijski pravnici o ovom pitanju imaju više stavova. Jedan od njih nalaže obavezu pokrivanja čak i lica i šaka, što je rašireno mišljenje ovog mezheba. Neki od njih kažu da to nije obavezno, uz obavezu muškaraca da obore svoj pogled. Neki kažu da postoji razlika u tome da li se radi o lijepoj ženi ili ženi koja to nije.

Lijepoj ženi je to obaveza dok je onoj koja to nije pokrivanje lica i šaka samo preporučeno. Većina šafijskih pravnika smatra da nije obavezno da žena pokrije lice i šake uprkos postojanju fetve o njihovom zastiranju. Hanbelisjki pravnici smatraju da je pokrivanje lica i šaka obavezno.

Neka se zna da je predmet ovog razilažennja u pokrivanju ili nepokrivanju lica situacija kad je lice prirodno, bez ukrasa koji zavode čovjeka ili kad lice samo po sebi nije lijepo do te mjere da zavodi onoga ko ga gleda. Ako je to tako, onda je ono stidno mjesto koje treba pokriti čuvajući na taj način muškarca od iskušenja i ženu od zlostavljanja.

islamlive

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Jednom je grupa muškaraca raspravljala na temu kako izgleda najljepša žena na svijetu…

Odgovorio skupini momaka u tri riječi – koja je djevojka najljepša Jedan je volio plameno-crne, …

error: Oo !!