Žena koja klanja, posti, pa čak i udjeljuje sadaku, ali je prokleta kod Allaha

Koje su žene proklete kod Allaha s.w.t.a.

PITANJE:

Es-Selamu alejkum.

Molim Allaha dž.š. da vas nagradi za vaš rad i trud na putu islama.

U četvrtom pitanju sam pročitao slijedeći tekst:

Postovani brate možeš li mi odgovoriti kakav je status žene koja klanja,posti (dobrovoljni post isto posti),udjeljuje sadaku ne baš puno ali dadne i ne često ali nije pokrivena i kaže ne znam da li ću se pokriti ikada.

Brat je odgovorio da je žena koja i pored toga što klanja, posti i posti čak dobrovoljni post dijeli sadaku, prokleta od Allaha dž.š.

Strašno sam se uplašio jer slutim šta znači prokletstvo(šejtan l.a. je proklet) i ne mogu zamisliti da je ova vjernica iako čini grijeh već zauvjek izgubljena. Ako ima neki ajet ili hadis kao dokaz molim te kaži nam da naučimo nešto više o našoj lijepoj vjeri.
Neka te Allah dž .š. nagradi.

ODGOVOR:

Es-Selamu alejkum!

Što se tiče prokletstva ono ne znači uvijek vječno udaljavanje od Allahove milosti, već može značiti dova protiv onoga ko to čini. Što se tiče dokaza, Poslanik, s.a.v.s., kaže, da će doći vrijeme kada će žene hodati pokrivene otkrivene (znači ili prozirno ili tijesno, pa su pokrivene a ustvari otkrivene), na njihovim glavama grbe poput grba deva, prokunite ih one su proklete.

U jednoj predaji dodatak: Neće ući u džennet niti će osjetiti njegov miris. (Taberani u Es-Sagiru i Ahmed sa ispravnim lancem prenosilaca).

Pitanje se postavlja: Zbog čega su proklete ove žene ? Odgovor: Zbog odjeće, naravno.

Dalje, ne znači da musliman ili muslimanka koji redovno obavljaju namaz, poste itd., ne mogu biti prokleti kod Allaha.

Kada bi mudžahid koji se bori svojim imetkom i svojim životom na Allahovom putu svjesno jeo imetak od kamate, bio bi proklet kod Allaha, jer je Uzvišeni prokleo onoga ko jede imetak stečen od kamate, kako stoji u Muslimovoj zbirci hadisa.

Također, kada bi musliman koji se istinski drži svoje vjere, općio u stražnjicu svoje supruge bio bi proklet, kako nas je obavjestio Poslanik, s.a.v.s., u vjerodostojnim hadisima.

Pored toga ove skupine ljudi ne nazivaju se nevjernicima, a Allah najbolje zna.
Es-Selamu alejkum!

Odgovorio Mr. Safet Kuduzović

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!