Sine, poboljšaj uslove života u staračkom domu, trebat će ti

”Majko, reci mi šta želiš da učinim za tebe?”

Nakon očeve smrti sin je odvezao majku u starački dom i s vremena na vrijeme je posjećivao.Jednoga dana dobio je poziv iz staračkog doma i obavijest da mu je majka na samrti. Odmah je otišao u starački dom da barem još jednom vidi majku živu.

Nakon što ju je poselamio i poljubio, upitao je: ”Majko, reci mi šta želiš da učinim za tebe?”Odgovorila je: ”Sine, drago mi je da si to pitao. Želim da ugradiš ventilatore u starački dom i da kupiš frižidere da stanari doma imaju gdje čuvati hranu i piće. Koliko sam samo puta zaspala gladna.

”Sin je bio iznenađen majčinim riječima, pa je upitao: ”Ali, majko, zašto mi to govoriš u posljednjim trenucima tvoga života, zašto se ranije nisi žalila na loše uslove?”Majka mu je tužno odgovorila: ”Sine, nije problem za mene.

Ja sam se privikla na vrućinu i na glad, već se brinem za tebe, pa te na vrijeme upozoravam da poboljšaš uslove za život u domu, kad te, pod stare dane, sinovi smjeste u starački dom.”

Prenosi Sevr ibn Jezid od Ebu Muniba da je Abdullah ibn Omer, r.a., vidio jednog mladića kako, u toku namaza, dugo ostaje na sedždi, pa je upitao: ”Ko od vas poznaje ovog mladića?” Jedan čovjek je rekao: ‘Ja ga poznajem.’ Onda je Ibn Omer, r.a., rekao: ”Što se mene tiče, da ga poznajem ja bih mu rekao da što više čini ruku’ i sedždu, jer sam čuo Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kada je rekao: ‘Kada čovjek stane da klanja namaz, njegovi grijesi se stave ili objese na njegov vrat, pa kad god učini ruku’u i sedždu sa njega spadaju grijesi.”’ (Šejh El-Albani je ovaj hadis ocjenio vjerodostojnim, Es-silsila el-hadis es-sahih, treći tom, hadis br.1398.)

Stoga, ne žurimo sa vračanjem sa ruku’a i sedžde, već što duže ostajmo na ruku’u i sedždi kako bi svi naši grijesi spali u toku namaza.

Izvor: Iskra Islama

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Poučna priča: Bogataš posjetio staru majku i pitao šta joj treba, a njen odgovor ga natjerao na suze

Jedan bogataš je ostavio majku u staračkom domu. Imao je on ogromnu kuću, ali niko …

error: Oo !!