Pogledajte kako kletva stigne kad-tad:

Moja majka bila je trudna. Teško smo živjeli i imali smo kućnih problema, te je Allaha zamolila da joj uzme fetus u stomaku. Nakon rođenja djeteta, ono je umrlo, nije riječ o arbortusu niti njenom pokušaju da ga se oslobodi. Kako dani izmiču, ona misli da je njena dova razlog smrti djeteta i da je odgovorna za njegovu smrt. Da li je moja majka pogriješila tada kad je uputila dovu, a bila trudna, ima li načina da se otkupi da bi joj Allah Plemeniti oprostio?

Odgovor:

Hvala pripada Allahu!

Prvo, obaveza vjernika je da, kad naiđu teška vremena i iskušenja, bude strpljiv u vezi s Allahovim određenjem, onako kako to i Allah u Kur’anu kaže: “…moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.” (En-Nisa, 19)

Drugo, potomstvo je ukras ovog svijeta, i predstavlja čovjeku veliku Allahovu blagodat, te čovjeku nije dozvoljeno da na ovu blagodat uzvraća mržnjom, proklinjanjem za uništenje. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio je da čovjek proklinje svoju djecu.

Treće, u vezi s tim što je tvoja majka molila Allaha protiv onog što joj je Allah dao u utrobi, ibn Kajjim, Allah mu se smilovao, spomenuo je da se ova vrsta dove može primiti, a može i odbiti.

Ako je trudnica dovila u stanju srdžbe, a ona, ustvari, ne želi to, takvu vrstu dove Allah neće primiti; te će smrt djeteta biti Allahovo određenje, a ne posljedica dove majke, zato što Uzvišeni kaže: “Da Allah ljudima daje zlo onako brzo kao što im se odaziva kad traže dobro, oni bi, uistinu, stradali. A Mi ipak ostavljamo da u zabludi svojoj lutaju oni koji ne vjeruju da će pred Nas stati (Junus, 11). Mudžahid kaže: “To je kad ljut čovjek upućuje dovu protiv svog djeteta ili nafake, i kaže: ‘O Gospodaru moj, ne daj mu bereketa!’, ili ga proklinje; da Allah ljudima daje zlo tako brzo kao što im se odaziva kad traže dobro – oni bi stradali.”

Ibn Kajjim kaže: “Milost Silnog i Mudrog učinila je da ga ne kori za to niti mu se u toj dovi odaziva, jer on ne želi to što izgovara, jer je u stanju srdžbe, koja je od šejtana.”

Ali ako je upućivala svjesna i zaista to želi, može dova biti upućena u vrijeme kad se dove primaju, kao što je to u hadisu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Nemojte u dovi proklinjati sebe, svoju djecu, niti svoj imetak, da ne pogodite vrijeme kad Allah prima dove onih koji od Njega nešto traže, pa da i vašu usliši.” (Muslim 3014)

U ovom je hadisu dokaz da postoje vremenski periodi u kojima Allah ne odbija dovu, te može čovjek upućivati dovu protiv nekoga ko to ne zaslužuje, a On mu se odazove. Pogledaj: Igasa El-Lihfan(1/32-34)

U svakom slučaju, ova dova je greška. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je to zabranio, zato tvoja majka mora moliti za oprost i da joj se više takvo nešto ne ponovi, i time će izbrisati svoj grijeh, za nju nema kefareta, otkupa.

Allah najbolje zna!

Minber.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

HadisDanaSD

Hadis dana: „Kada moj ummet počne raditi pet stvari zaslužiće propast:

Iskreno odgovorite, koja od ovih pet stvari nije danas prisutna kod muslimana? Muhammed alejhiselam je …

error: Oo !!