OVAJ JE EGIPĆANIN OŽENIO DRUGU ŽENU, ALI ZANIMLJIVIJE JE KO MU JE POMOGAO U TOME

Fotografisala se na vjenčanju svog supruga… Mnogi hvale ovaj njezin gest

Za mnoge žene u svijetu mogućnost da se njen muž oženi još jednom ženom apsolutno nailazi na odbijanje. Ali to nije bio slučaj sa sljedećom Egipćankom koja se fotografisala na vjenčanju svog muža i njegove nove žene, fotografija koju kritičari na društvenim mrežama nisu poštedjeli.

Neidentifikovana (prva) žena Mu’taza Hilala je kritikovana, ali i pohvaljena, ranije ove sedmice, nakon što su se pojavile fotografije kako sjedi pored svog muža i njegove nove žne na njihovom vjenčanju. Ali, prva žena ne samo da je pristala, već je navodno pomogla i u organizovanju cijelog događaja.

Na svome Facebook profilu Hilal je napisao: «Uvijek sam sanjao da imam drugu ženu, i kada sam rekao svojoj prvoj ženi o tome, ona je na početku bila malo uznemirena, ali pošto me zaista voli, na kraju se pomirila s idejom”.«Čak mi je pomogla da ubijedim roditelje moje druge žene na brak i sada ima odličan odnos s njoie, dodao je on.

Nakon objave fotografije na društvenim mrežama, uslijedile su debate o poligamiji. Kao odgovor na fotografije koje je Hilal postavio na Facebook, jedan od komentara je glasio: «On je tako sebičan”. Međutim, drugi koji su osudili brak, pitali su se da li se covalcve stvari zaista događajur `da li stvamo u našem vremenu postoje žene koje to prihvatajur.

Ali, naravno, bilo je i onih koji su pohvalili gest prve žene, poput jednog koji je napisao covo je nevjerovatna stvar za vidjeti. Prva žena zaslužuje poštovanje’. I naravno, jedan teoretičar zavjere koji kaže `možda je on tako loš muž, da je pomislila da ga preda nekome drugom’, dok su drugi predlagali `nijedna žena ne treba prihvatiti takvu situaciju, osim ukoliko ne voli svog muža.

A ako voli, ona bi bila potpuno skrhana i uništena njegovim drugim brakom”. Iako je poligamija dozvoljena u islamu, praksa ostaje kontroverzna muslimanima širom svijeta, a mnogi optužuju muškarce da zloupotrebljavaju vjersku dozvoljenost za zadovoljenje ličnih želja. Prema islamu, Allah, s.v.t., je objavio ajet o poligamiji nakon Bitke na Uhudu.

Veliki broj muškaraca je ubijen u borbi, a njihove žene i djeca su ostale bez zaštitnika, stoga je Allah, s.v.t., objavio ajet kako bi se zbrinule udovice i siročad. Ali, Kur’an jasno navodi da muškarac može oženiti više od jedne žene ukoliko se prema njima ponaša jednako, namećući ograničenja i pravila o poligamiji.

Onda se oženite sa onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom. (En-Nisa, 3)

IslamBosna.ba

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!