Kako je Adem, a.s., u raspravi pobijedio Musaa, a.s.

Pripremio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Prenosi se da je Melek smrti došao Musau, a.s., da mu uzme dušu, i kada mu se približio, Musa, a.s., ga je žestoko udario svojom pesnicom, tako da Melek smrti u tom trenutku nije izvršio svoj zadatak, jer Allahovi poslanici su imali pravo izbora gdje će i kada umrijeti. Nakon toga Melek smrti se vratio i požalio se Allahu, dž.š., rekavši: ‘’Gospodaru moj, Ti si me poslao da uzmem dušu Tvome robu koji ne želi smrt.’’ Allah, dž.š., mu je rekao: ‘’Vrati se njemu i reci mu neka stavi svoju ruku na bika i koliko dlaka obuhvati njegova ruka, toliko godina ću mu život produžiti.’’ Melek smrti se vratio do Musaa, a.s., i obavijestio ga o Allahovoj naredbi, nakon čega se Musa, a.s., obratio Allahu, dž.š., i rekao: ‘’Gospodaru moj, a šta slijedi nakon toga?’’ Allah, dž.š., mu je objavio: ‘’Nakon toga opet slijedi smrt i rastanak sa dunjalukom.’’ Svako živo biće okusit će smrt i sve će nestati osim Uzvišenog i Svemoćnog Stvoritelja, Allaha, dž.š.

Onda je Musa, a.s., rekao: ‘’Ja ovoga trenutka želim smrt, jer kakva je korist ako mi se život produlji kada na kraju dunjalučkog puta opet čeka smrt. Ali, Gospodaru moj, ja Te molim da me ne usmrtiš dok se ne približim Bejtul-Makdisu toliko koliko se kamen može dobaciti do svete zemlje.’’ Rekao je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: ‘’Da smo u Palestini, ja bih vam pokazao njegov mezar ispod jedne crvene pješčane humke.’’

Ne dajite mi prednost nad Musaom, a.s.!

U drugoj predaji stoji da su se posvađali jedan musliman i jedan židov, i jedan drugog su vrijeđali i psovali. U jednom trenutku musliman se zakleo, rekavši: ‘’Tako mi Onoga koji je odabrao Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, nad svim svjetovima!’’ Židov mu je uzvratio isto tako zakletvom, rekavši: ‘’Tako mi Onoga koji odabrao Musaa, a.s., nad svim svjetovima!’’ Nakon toga musliman je pesnicom udario židova, a on je otišao Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, i žalio se na muslimana koji mu je učinio nasilje. Kada je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, čuo zbog čega su se svađali, rekao je:

‘’Ne dajite mi prednost nad Musaom, a.s.’’, ili je rekao: ‘’Ne dajite prednost jednom Allahovom poslaniku nad drugima. Zaista će doći dan kada će se puhnuti u sur i umrijet će sve što je na na nebesima i Zemlji, osim onih koje Allah ostavi u životu, a zatim će se i drugi put puhnuti u sur i ja ću biti prvi proživljen, i vidjet ću Musaa, a.s., kako se drži za Arš. Ni ja sam ne znam je li to zbog toga što je nad njim izvršen obračun onoga dana kada je onesviješten pao na brdu Tur ili je proživljen prije mene.’’

Adem, a.s. i Musaa, a.s.

Prenosi se od Ebu Hurejre da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘’Raspravljali su se Adem, a.s., i Musa, a.s., pa je Musa rekao Ademu: ‘Zar ne, ti si onaj Adem kojega je njegov grijeh izveo iz Dženneta?!’ Adem, a.s., odgovorio mu je: ‘Zar ne, ti si Musa, a.s., kojega je Allah odlikovao Objavom i direktnim razgovorom, a meni prigovaraš za nešto što je bilo određeno prije nego sam i stvoren?!’” Nakon toga Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Tako je Adem pobijedio u raspravi Musaa, a.s., dva puta.’’ Ashabi nisu razumjeli šta je time htio da kaže, pa su s nestrpljenjem čekali odgovor i objašnjenje.

Onda je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, objasnio o čemu se radi, rekavši: ‘’Prvi put je Adem pobijedio Musaa, a.s., time što ga je pohvalio i istakao njegove odlike, a poslanicima i priliči samo takav govor. A drugi put ga je pobijedio u raspravi kada ga je upozorio na činjenicu da se čovjek može kritizirati samo ukoliko učini grijeh svojom voljom, a što se tiče Ademovog, a.s., grijeha, to je ono što je Allah unaprijed odredio prije nego što ga je i stvorio i on nema grijeha u tome. On je jednostavno morao uraditi ono što mu je Allah odredio i propisao.’’ (Sahih Buhari)

Izvor vijesti: saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Zamislite da vam ovo ljekar kaže: Još mjesec ćeš živjeti i umrijeti! Slučaj sa jednim bratom…

Oduševio me televizijski intervju sa jednim eminentnim alimom, iz kojeg sam mnogo naučio, pa želim …

error: Oo !!