Pogledajte potresnu ispovijest najsnažnijeg Bosanca kod Senada Hadžifejzovića: “Odveli su me u logor kada sam imao dvije godine

Visinu i snagu kaže da je naslijedio od djeda i oca dok za majku Mevlidu priča da je veliki heroj

Bh. strongman Nedžmin Ambešković bio je gost na FACE TV gdje je govorio o svom životu, uspjehu i planovima za budućnost.

Ambešković, je nedavno nastupio na Giants Live takmičenju u Wembley areni u Londonu i gdje je predstavljajući Bosnu i Hercegovinu u kategoriji deadlift podigao 440 kilograma i osvojio treće mjesto.

Vlasnik je rekorda u Švedskoj sa takoiđer podignutih 440 kg, dok je uspio podići i 450 kg ali mu sudija nije priznao taj rezultat. Svoju nestvarnu životnu priču Nedžmin podelio je sa gledaocima. Na samom početku rata 1992. godine Nedžmin Ambešković je ostao bez oca koji je ubijen nakon čega je sa majkom, sestrom, strinom i njenom djecom kao dvogodišnjak bio zatvoren u zloglasni logor.

“Naše komšije su nas odvele u logor. Dva brata bliznaca. Jedan od braće nas je zarobio, a drugi oslobodio. Ne sjećam se tog perioda bio sam jako mali” – kaže Ambešković.

U logoru su proveli oko četiri mjeseca nakon čega uspijevaju doći do slobodne teritorije odnosno dolaze u Kladanj gdje žive neko vrijeme, a zatim odlaze u Sarajevo. Ovaj snažni momak visok 190 cm i težak nešto više od 160 kilograma kaže kako ima cilj da postane svjetki rekorder ali za to će biti potrebno puno napornog rada i odricanja.

Za uspjeh kaže da je potreban rad, rad i samo rad. Sretno je oženjen, otac je tri sina i trenutno živi u Švedskoj ali kako kaže u planu ima uskoro da se vrati u Bosnu i Hercegovinu.

“Želim poslužiti mladima kao primjer da je sve moguće. Evo rođen sam na koljenima, sa dvije godine završio u logoru. Međutim, podigao sam se i nastavio dalje. Imamo jednu generaciju koja se rađala ubijena u pojam”, kaže Nedžmin Ambešković.

Visinu i snagu kaže da je naslijedio od djeda i oca dok za majku Mevlidu priča da je veliki heroj. Na pitanje kako se hrani najjači Bosanac ikada Ambešković je rekao da preferira najviše rižu i junetinu dok priznaje da nije ljubitelj povrća i salata.

Opširnije pogledajte u video prilogu.

BOSNIAKSINFO

Podijelite ovaj članak
error: Oo !!