Kako natjerati naše muževe, muškarce, da zbilja to i budu, da preuzmu inicijativu u porodici?

Dobar tekst…

Jedna vrlo mlada gospođa ustade na jednom mom predavanju i pita: kako natjerati naše muževe, muškarce, da zbilja to i budu, da preuzmu inicijativu u porodici i da budu oslonac nama ženama?

Razgovorom i razmjenom mišljenja konstatovale smo da se kćerkama od malena govori šta trebaju, šta ne trebaju, šta smiju, šta ne smiju, i one se pripremaju za uloge supruge i majke čak više nego i što je potrebno.

Međutim, sinove niko ne priprema da budu muževi i očevi. Naprotiv, njima se na Balkanu još uvijek povlađuje, jer on je „muško“, njihova čak i sramota je manja nego sramota djevojaka isl., kako to obično biva u patrijarhalnijim sredinama.

Sinove odgajaju majke, zatim vaspitačice u vrtiću, a onda najčešće učiteljice. Očevi rade od jutra do mraka da porodici obezbijede sve što im je potrebno i svoj angažman van kuće, a na pribavljanju finansijskih sredstava, smatraju dovoljnim za porodicu i djecu. Tu je velika greška. Da bismo imali standarde koje smo sami sebi nametnuli, moramo raditi mnogo sati i odsustvovati po cijeli dan. Naveče kada otac dođe kući, već je umoran i dovoljno nervozan od napornog dana, tako da za interakciju sa djecom ne ostaje vremena.

Nedavno sam čitala da je jedna fabrika igračaka napravila seriju lutaka „Sretna porodica“: otac, majka, dvoje djece – šablonski. Kada su djeci dali igračke da se igraju, oni su oca sklanjali sa strane, a igrali se sa mamom i one dvije manje lutkice. Kada su pitali: A gdje je otac?, djeca su odgovarala da je on na poslu i ostavljali su lutku oca netaknutu.

Onda su u fabrici shvatili da se „otac“ neće koristiti u igri, pa su ga skroz uklonili, dodali mu avione i tenkove i od njega napravili poseban set – vojnika.

Ukoliko otac boravi u kući samo par sati dnevno, onda će ženske vrijednosti, koliko god da su sjajne, često biti jedine aktivne vrijednosti u kući.

Problem sa sinovima u čijem odgoju očevi nisu imali aktivnog udjela niti ulogu nastaje kada sinovi stupe u brak. Kćerke ulaze u dobroj mjeri spremne, znaju šta hoće i od njega i od braka i to očekuju, međutim sinovi ulaze u brak s manjkom samopouzdanja, on nije dijelio svoj život sa ocem od koga bi učio, uzimao od njegove duhovnosti, razgovarao, a dječacima je to od šeste godine naročito potrebno.
Ranije su dječaci bili često okruženi muškarcima: djedovima, amidžama, dajidžama. Danas samo roditeljima, najčešće majkom, a onda tetama u vrtiću.

Muškarcima je u braku potrebna muška dubina koju oni crpe od svojih očeva. Ako otac nije dovoljno provodio vremena s njim dnevno po nekoliko sati, on će iz svog djetinjstva ponijeti samo figuru oca izrezanog od kartona.

Kao takav, ulazi u brak sa klimavom skiciranom predstavom i površnim primjerima muževnosti koje je pokupio iz filmova. Nesiguran je i ne može da se odnosi na ravnopravnoj nozi. Nikada nije upoznao unutrašnjost muškarca.

Ima samo klišee i neotesane izraze kojima pribjegava u nuždi. Najčešće onda popušta, bježi ili postaje zao. On samopouzdanje dobija isključivo od oca ili drugih koji ga zamjenjuju i to od oca koji ga je poštovao i radio na izgradnji njegove ličnosti.

Zato je jako bitno da očevi, također, punopravno učestvuju u odgoju djece, naročito dječaka i da sa njima provode po par sati dnevno. Još otkako je dijete sasvim malo, beba, trebaju se aktivno uključiti da se dijete navikne na njihov glas, miris…

O ovom problemu sam razgovarala sa nekoliko stručnjaka za dječju psihologiju. Zapanjio me njihov stav da odrastanje djeteta uz majku i žensko okruženje može utjecati na feminiziranje muškarca kada je u pitanju oblačenje, ponašanje, način razmišljanja, odnos prema suprotnom polu i odnos prema svijetu. Dakle, ono što geni ne učine, može učiniti odgoj.

Dijete koje raste uz stabilne roditeljske figure neće posezati ni za kakvim ekstremnim stvarima niti u pubertetu niti kasnije. Za njega „faca“ u pravom smislu riječi je njegov otac, a ne vršnjaci delikventi, vođe školskih ili mahalskih bandi.

Voljela bih kada bi o ovoj veoma važnoj temi muž i žena otvoreno razgovarali, sagledali prioritete i bili svojoj djeci više emocionalno na usluzi nego li finansijski.

Hraniti tijelo, a ne hraniti dušu je gajiti vlastitog neprijatelja i proizvođača problema, a prije svega gajiti nesretnu ličnost.

SSabri

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Druga Zena

Kako sam postala druga žena (Istinit događaj)

Kako sam od prve žene postala druga žena? Istinita priča: Druga žena! Ove riječi su …

error: Oo !!