Albanci s Kosova od Srbije traže dvije milijarde eura… Pogledajte može li i Bosna ovo uraditi:

SRBIJA U ŠOKU

– Tražili smo od Komiteta Savjeta Evrope da obaveže Srbiju da vrati sve penzije. Ovaj Komitet je razmatrao zahtjev nekoliko puta, ali poslednji u nizu ima šanse da prođe. Imamo čvrsto obećanje kosovskih vlasti da će se i to pitanje naći na dnevnom redu razgovora u Briselu između Beograda i Prištine – ističe Kajtazi.

Predstavnici albanskih udruženja penzionera tvrde da su se, uz punu podršku političara iz Prištine, obratili Komitetu Savjeta Evrope pismom u kome traže da Brisel obaveže Beograd da isplati više od 89.000 penzija.

Te penzije, kako tvrde, nestale su kada je Srbija nezakonito prisvojila Fond PIO Kosova. Albanci lobiraju da ta tema bude uvrštena i u dnevni red briselskih pregovora.

Šaban Kajtazi, lider Saveza penzionera Kosova i Metohije, potvrđuje da u saradnji sa kosovskim državnim institucijama rade na vraćanju penzija.

– Tražili smo od Komiteta Savjeta Evrope da obaveže Srbiju da vrati sve penzije. Ovaj Komitet je razmatrao zahtjev nekoliko puta, ali posljednji u nizu ima šanse da prođe. Imamo čvrsto obećanje kosovskih vlasti da će se i to pitanje naći na dnevnom redu razgovora u Briselu između Beograda i Prištine – ističe Kajtazi.

Komentarišući ove navode, zamjenik šefa Odbora za Kosovo Goran Bogdanović upozorava da Albanci na tome istrajavaju već 15 godina.

– Srbija nikad nije prihvatila prijedlog Albanaca niti je ikad o tome otvoreno razgovarano. Posljednje dvije ili tri godine, međutim, sve su češći i jači pritisci da se pokrene i ta tema. Albanci vjerovatno računaju da će uspjeti da je stave na spisak tema o kojima će se pregovarati u Briselu i da će tako primorati Srbiju da retroaktivno isplati penzije za 17 godina – naglašava Bogdanović.

Miodrag Linta, šef saveza Srba iz regiona, kaže da veliki problem Srbiji predstavlja to što se gotovo svi vodeći političari u međunarodnoj zajednici ponašaju “neobjašnjivo blago prema Prištini i nerijetko im dopuštaju da bukvalno ucjenjuju Beograd”.

Slobodna Bosna

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Koliko treba izdvojiti na ime sadekatu-l-fitra, i gdje je najbolje dati?

Sadekatu-l-fitr (vitre) se ne smiju davati u novcu Vitre sadakatul fitr zekatul fitr Uzvišeni Allah …

error: Oo !!