OVAJ SRPSKI ZLOČINAC JE OSUĐEN SAMO NA SEDAM GODINA ZA SILOVANJE BOŠNJAKINJE U FOČI 1992. GODINE

Svjedokinja je na dosta uvjerljiv način opisala šta se dešavalo u stanu Dragana Zelenovića zvanog Zelja

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbe branioca Milomira Davidovića, kao i ličnu žalbu ovog bivšeg pripadnika VRS-a kao neosnovane, te potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Davidović osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno za silovanja žene u julu 1992. u Foči.

Sud BiH izrekao je 27. februara presudu kojom je Milomira Davidovića, zvanog Liči, osudio zbog prisiljavanja žene bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos s njim, u julu 1992. godine.

Sud je utvrdio da je u periodu od 3. do 18. jula 1992. godine, vojnik VRS-a Dragan Zelenović izveo ovu ženu iz fočanskog Srednjoškolskog centra i odveo je u stan u zgradi zvanoj “Lepa Brena”, gdje su je Davidović i drugi vojnici silovali.

Sudija Jasmina Ćosić-Dedović je rekla tada da je sud povjerovao iskazu žrtve, koja je kazala da su žene zatočene u Srednjoškolskom centru odvođene zbog seksualnog zlostavljanja.

– Svjedokinja je na dosta uvjerljiv način opisala šta se dešavalo u stanu Dragana Zelenovića zvanog Zelja – rekla je tada sutkinja Ćosić-Dedović.

Sud je optuženom naložio da na ime odštete žrtvi isplati 10.000 konvertibilnih maraka.

Haški tribunal je 2007. osudio Zelenovića na 15 godina zatvora zbog učešća u silovanju i zlostavljanju žena i djevojaka u privremenim zatočeničkim centrima u Foči 1992. godine.

Zbog nedostatka dokaza, Davidović je oslobođen optužbe da je u zgradi “Lepa Brena” silovao još jednu Bošnjakinju.

Također je oslobođen optužbe da je u istom periodu silovao i treću ženu bošnjačke nacionalnosti, u napuštenoj kući u mjestu Dobro Polje, jer je žrtva izjavila da nije sigurna da je Davidović bio počinilac.

– Sud je zaključio da svjedokinja ne želi da optuži Davidovića za nešto što nije uradio, nije sigurna da je to on – istakla je Ćosić-Dedović.

Sud nije našao otežavajuće okolnosti na strani optuženog.

Od olakšavajućih okolnosti su cijenjeni, između ostalog, i njegovo korektno držanje tokom postupka i to što je izrazio žaljenje prema svim žrtvama silovanja u Foči.

(Saff/Faktor)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Koga je Dodik odredio da skine ploču sa imenom ratnog zločinca na Palama? Među studentima došlo do obračuna

Javna ustanova Studentski dom na Palama zvanično se tako zove, iako na ulazu u dom …

error: Oo !!