Kako je nastalo i šta znači Ettehijjatu lillahi ve-s-salavatu ve-t-taj-jibatu?

Ovim događajem ćemo se uvjeriti koliko je učenje ETTEHIJJATU vrijedno za Ummet.

Muhammed (a.s.) je rekao: “Kada sam stupio u Arš, htio sam izuti svoju obuću. Tada sam čuo glas od Allaha: “Ne skidaj obuću! Arš i Kursijj su počašćeni pod tvojom obućom”.Rekoh: “Moj Rabbe, mom bratu Musau Si rekao: “Skini obuću svoju, ti si u svetoj dolini Tuva!” Uzvišeni odgovori: “Približi Mi se, Ebul-Kasime! U Mene, Musa nije kao ti. Da, Musa je razgovarao sa Mnom, ali ti si Moj miljenik.Musa je tražio da Me vidi. Rekao Sam mu: “Nećeš Me vidjeti prije nego Moj miljenik”.

Zatim čuh glas iznad sebe: “Ja dižem hidžab (zastor) koji je između Mene i tebe!” “Kad Allah podiže hidžab, rekoh u zanosu: “Moj Odgojitelju: Ettehijjatu lillahi ve-s-salavatu ve-t-taj-jibatu! – Najljepši selam Allahu i poštovanje i sva dobra djela!” “Es-selamu alejke, ejjuhe-n-nebijju, ve rahmetullahi ve berekatuhu!” – “I tebi selam, vjerovjesniče, i Allahova milost i blagoslovi” – reče Uzvišeni Allah.Ja dodadoh: “Es-selamu alejna ve ala ibadillahi-s-salihin!” – Selam svim nama i svim dobrim robovima Allahovim. A Džibril –alejhi-s-selam – uzdahnu: “Ešhedu en la ilahe illallah, ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu!” – Svjedočim da je samo Allah – Bog, i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik.

Uzvišeni reče: “Približi Mi se, Ebul Kasime!”, – i ja se približih do najbližeg odstojanja. Upita me: “Čime ćeš Me počastiti, Moj Miljeniče?” “Mojim robovanjem Tebi”, odgovorio sam. Uzvišeni tada objavi: “Uzvišen je Onaj koji Svog roba prenese jedne noći iz Hrama Časnog u Hram daleki…” Onda me upita: “Šta tražiš od mene?” Odgovorih: “Ummet!” “Pogledaj”, – reče On, Uzvišeni, – “ispred sebe”.Pogledao sam i vidio veliko, beskrajno more, a u njemu jedno drvo, na tom drvetu ptica i u njezinu kljunu malo zemlje, koliko jedno zrno.

Veličanstveni i Moćni reče: “More – to je Moja milost, ono drvo – to je dunjaluk, ptica je tvoj ummet, a ona mrva zemlje u njezinu kljunu – to su grijesi tvoga ummeta. Da ona ptica ispusti onu mrvu zemlje – da li bi se to primijetilo na morskoj površini? Nemoj brinuti za grijehe tvoga ummeta, Ja Sam Najmilostiviji.Kad oni ne bi griješili, stvorio bih ljude koji griješe i opraštao im. Još dodade: “Tvom ummetu je jedna trećina grijeha oproštena tvojim noćašnjim dolaskom, druga trećina će im biti oproštena tvojim šefa’atom na Sudnjem danu, a treća trećina će im biti oproštena Mojom milošću i oprostom”.(“Tefdžiru tesnimi fi kalbin selim”).

balkanis

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Riječi koje su Poslaniku bile draže od cijelog Dunjaluka… Proslijedite prijateljima

Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao: ‘Kazao je Allahov Poslanik: „Da kažem …

error: Oo !!