Poruka hafiza Sulejmana Bugarija povodom hidžretske godine

Allah te nagradio hafize! Amin!

Hvala pripada Svemilosnom Allahu, koji nas uvijek zove Sebi. Allahovi blagoslovi su na Muhammeda, a.s., koji je zvao samo Njemu, kao i na njegove prijatelje, ashabe i na njegovu porodicu uzoritu i na sve koji se oslobađaju od svega negativnog.

Iseljenika je mnogo, a „pravi je onaj koji se od zla iseli“. Tako Muhammed, s.a.v.s., pravi iseljenik, veli.

Hidžra je put slobode, sigurnosti, pravde i otvorenosti prema svima, promovirajući vrijednosti svakoga za dobrobit sviju.

Kada neko kupi kuću, auto, finu odjeću, običaj je da mu se kaže: – MašaAllah, sretno ti bilo, boljim zamijenio, baš ste se lijepo ponovili!

Čovjekova duša je tada tužna, ako joj se ne omogući da se i ona novim ruhom ponovi.

O, vi koji očekujete novu hidžretsku godinu, saberimo snage da se u njoj ponovimo odjećom svjesnosti, praštanja, razumijevanja i da skinemo sa sebe odjeću oholosti, hvalisanja, prigovaranja, napadanja, ponižavanja mržnje i distance.

Takvoj se duši može reči: – MašaAllah, što nam se lijepo ponovila i još boljim se okitila!

I ashabi su morali iz svojih kuća seliti da bi duše svoje nastanili jer dušom nenastanjene ne pitaj o njihovom stanju. Dušom nastanjeni Muhammed, a.s., nije se pomirio da se nepravda bilo kojoj duši čini i da se, pored stana za tijelo, i stan za dušu svima ne ponudi. Jer, samo nenastanjeni dušom, svoju porodicu, djecu, drugog i drugačijeg iz njihovih kuća tjeraju.

Dok je pravedni abesinski kršćanski vladar bio spreman život dati, da bi goste ashabe štitio i pravo na vjeru i sigurnost im ponudio.

Braćo i sestre, drage duše plemenite, šta mi danas ljudima nudimo?

Sve sija noćnom rasvjetom, čudnim građevinskim oblicima i tehnologijom. Države i gradovi puni blještavila, a bezbroj duhovnih beskućnika, koji zlo iz prošlosti oživljavaju jer im je sadašnjost umrla, sramote jedni drugima otkrivaju jer terapiju nemaju. Oni da se smiju i vesele ne umiju jer hidžru od dokazivanja, promoviranja sebe i moći još nisu učinili.

Prije se pobijeđivalo dobročinstvom, a sada školom i retorikom. Koga to mi slijedimo?

Da podsjetim sebe i vas na putokaz Božiji: „Allah je zadovoljan prethodnicima prvih iseljenika i pomagača, i svima onima koji su ih slijedili u dobročinstvu, a i oni su zadovoljni Njime; za njih je On pripremio džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, i oni će vječno i zauvijek u njima boraviti. To je veliki uspjeh.“ (Teuba, 100.)

Molim Svemilosnog da nam oprosti i da snage da oprostimo, da se dahom hidžre povežemo, da se od svakog zla iselimo i da se u Kuću Mira, Sloge, Ljubavi i Sigurnosti uselimo.

Ko se radi Njega od svakog zla iseli, on će onog ko želi da ga obveseli!

Nek nam je sretna Nova hidžretska godina!

smisao zivota

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

19-OG AVGUSTA AKŠAMSKIM EZANOM U SRIJEDU NASTUPA ZA MUSLIMANE VRLO VAŽAN DAN

ZNAČAJI DATUMI U KALENDARU IZ U 2020. GODINI Nova godina muslimanskoga kalendara nastupa 1. muharrema, …

error: Oo !!