Nastupila je nova hidžretska godina. Ovako se pravilno čestita muslimanska nova godina

Utvrđen i zvanično objavljen datum nastupanja hidžretske nove godine

Hidžra, seoba, poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.

Hidžra je bila iznimno težak, bolan i rizičan poduhvat jer je od male vjerske skupine predvođene poslanikom Muhammedom a.s. zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine.

Zbog te velike žrtve Kur’an svim Muhadžirima i Ensarijama garantuje džennetske nagrade. Praksom bratimljenja između Mudžahira i Ensarija Muhammed a.s., je demonstrirao islamski ideal univerzalnog bratstva na principima Tevhida (vjerovanja u Jednog Boga).

Hidžra je pokazala da su muslimani nalik jednoj ruži sa mnogim laticama, ali jednim miomirisom koji se ogleda u sveprožimajućem tevhidu i međuljudskoj solidarnosti. S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice u BiH i dijaspori Nova hidžretska godina se obilježava na primjeran tradicionalan način. A čestita se ovako: Kullu amin ve entum bil hajri!

(Hayat / Foto: Arhiv)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Odgovor onima koji su protiv čestitanja nove (hidžretske) godine?

Zabranjeno i dozvoljeno čestitanje hidžretske nove godine “Ovo i slična pitanja temelje se na poznatom …

error: Oo !!