KOJE RADNJE IZVRŠAVA MELEK ZADUŽEN ZA MATERNICU I FORMIRANJE FETUSA PRILIKOM UDAHIVANJA RUHA

Dužnosti meleka koji je zadužen za maternicu i formiranje fetusa

Enes, radijallahu anhu, pripovijeda da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, saopćio: “Allah je opunomoćio za matericu meleka koji govori: ‘O moj Gospodaru, kap! O moj Gospodaru, zakvačak! O moj Gospodaru, ugrušak! ‘A kada Allah htjedne stvoriti osobu, melek upita: O moj Gospodaru, muško ili žensko, nesretan ili sretan? Kakva je njegova opskrba? Kada će umrijeti?’ Sve to zapiše se dok je dijete u stomaku svoje majke.” (Buhari i Muslim)

A drugi su hadisi precizirali dan kada dolazi melek u stomak majke i formira sluh, vid, kožu, meso, kosti i spol, zatim udahne dušu u njega radi promjene karaktera života. Ebu Zerr el-Giffari, radijallahu anhu, čuo jc Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako kaže: “Kada prođe četrdeset i dvije noći, Uzvišeni Allah pošalje u stomak meleka koji formira sluh, vid, kožu, meso, kosti, potom kaze: ‘O moj Gospodaru, muško ili žensko? ‘Tvoj Gospodar čini šta želi, a melek piše.” (Muslim, knjiga o kadderu, Ibn Hibban. 14/52, Bejheki, u djelu Es-Sunenul-kubra, 7/422)

Izvor: ﻣﻦ ﺗﺼﻞ ﻋﻟﻴﮭﻢ الملائكة ﻮ ﻤﻥ ﺘﻠﻌﻧﮭﻢ – ﻔﻀﻞﺍﻠﮪﻲ

Obrada: religis

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Univerzitet u Birminghamu objavio da posjeduje jedan od najstarijih primjeraka Kur’ana. Ovo je veliko otkriće za islamski svijet

NAJVAŽNIJE OTKRIĆE ZA ISLAMSKI SVIJET SVIH VREMENA. OTKRIVEN JEDAN OD NAJSTARIJIH KUR’ANA NA SVIJETU Otkriven …

error: Oo !!