77 GODINA BRAKA: ŽIVJELI ZAJEDNO I ZAJEDNO OTIŠLI NA DRUGI SVIJET

Nisu lahko odustajali jedni od drugih, kao mi danas

Anonimna korisnica Reddita, s profila RealLiveGirl, je objavila sliku na kojoj se vide starac i starica koji leže u krevetu i drže za ruke.

U potpisu slike stoji: „Moja baka, 96 godina, s djedom, 100 godina, nekoliko sati prije nego je baka preminula ovog vikenda. Bili su 77 godina u braku.“

U današnjem vremenu začuđujuće zvuči podatak, da neki bračni par provede cijeli život zajedno. Iako je takvih slučajeva zabilježeno i u našoj zemlji, ipak taj broj je sve manji. Stope razvoda su sve veće širom svijeta.

Zbog čega su starije generacije ostajale zajedno, iako su živjele u puno težim uvjetima nego mi danas?

Složit ćemo se da su imali više međusobnog poštovanja i sabura, ali i ozbiljno pristupali braku. Nisu lahko odustajali jedni od drugih, kao mi danas.

Bili su milostiviji jedni prema drugima nego mi danas. Dunjaluk im je bio sredstvo, a ne cilj kao nama danas.

U tom smislu, sjetio sam se zanimljive priče da je neki vladar prošao pored jedne pećine i u njoj ugledao svjetlost vatre pa je skrenuo da vidi ko se nalazi u toj pećini. U pećini je ugledao čovjeka u trošnoj odjeći, naslonjenog na kamen. U rukama je držao malo hrane u posudi od zemlje.

Pored njega je stajala žena koja mu se obraćala kao što se obraća vladarima, a on se njoj obraćao kao što se obraća kraljici i prvakinji žena.

Vladar im je pozavidio i rekao: ”Zaista je tačna izjava da čestiti uživaju toliko da bi vladari tu njihovu sreću, da mogu, preoteli oružjem!”

Za sreću nije potrebno puno novca, već osoba koja će vas voljeti i u dobru i u zlu. To je najveće bogatstvo.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Objašnjenje hadisa: “Najviše ljudi iz moga ummeta, poslije Allahovog određenja i kadera, umire od djelovanja duša”

Šta je ustvari urok? Šta je ustvari urok (ajn) o kojem kaže Uzvišeni: “Utječem se …

error: Oo !!