Kako je Vučić šaljući policajce u RS pomogao Dodiku da dobije izbore. Odao se učesnik akcije u Banjoj Luci

PROGOVORIO UČESNIK AKCIJE U BANJOJ LUCI

Milanu Dumanoviću se trenutno sudi za odavanje službene tajne nakon što je javno objavio informacije o tajnom zadatku koji je Odjel za opservaciju i dokumentovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije imao u julu 2015. godine na komemorativnom skupu u Srebrenici, gdje je tada boravio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

No, nije to bila jedina akcija koju je ovaj policajac otkrio u javnosti, jer je Dumanović objavio i detalje iz maja 2016. godine, navodeći da su pripadnici srbijanske policije u Banju Luku došli na ispomoć policiji Republike Srpske, kada su održani miting protiv Milorada Dodika i kontramiting njegovih pristalica.

– Otišli smo potpuno nelegalno, nas 46, da pomognemo Miloradu Dodiku da dobije izbore – rekao je Dumanović, pojasnivši da se na mitingu predstavljao kao novinar “srpskog portala”, a da ih je u Bosnu i Hercegovinu poslao načelnik službe za specijalne istražne metode.

– To je takva glupost. Poslije smo se svi zgražavali – izjavio je Dumanović.

Otkrio je da je sistem bio isti kao i pri odlasku u Srebrenicu. Koristili su različite granične prijelaze, a kao razlog dolaska u BiH su navodili „turizam”.

– Saznajem od kolega koje su bile tamo da su im date operativne instrukcije da ne smiju da se predstavljaju kao policajci, da ukoliko dođe do nereda i budu lišeni slobode, sačekaju u pritvoru, da će neko doći po njih – piše u službenoj bilješci koju je na osnovu izjave Dumanovića i njegovog kolege Mladena Trbovića sastavio Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije.

Dumanović i Trbović bili su uhapšeni su nakon što su javno izjavili da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, upućeni na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015. godine, kada je napadnut tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

avaz.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

DODIK: ZAŠTO U SCHMIDTOVOM IZVJEŠTAJU NEMA NI RIJEČI O PUNIM DŽAMIJAMA U BIH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavio je sa skandaloznim izjavama, vrijeđanjem Bošnjaka i visokog predstavnika …

error: Oo !!