NE PLAŠIM ONOGA ŠTO ĆE SE DESITI U DŽAMIJAMA, VEĆ ONOGA POSLIJE

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, rekao je za N1 kako je u vrijeme bajrama važno poštovati preporučene mjere zaštite od korona virusa.

Čerkez je poslao jasnu poruku građanima Bosne i Hercegovine.

“Svi znamo da je Bajram jedan od najvećih praznika. Sva veća okupljanja, pa čak i ona okupljanja sa rodbinom, sa sobom nose rizik širenja infekcije. Zato posebno moramo u ovom trenutku misliti na te najranjivije osobe, starije osobe, hronične bolesnike. Stoga smo i apelovali, a i razgovararali sa Islamskom zajednicom, da ovaj bajram obilježivmo u svojim kućama, u krugu najuže porodice. Jer, kao što sam rekao, već okupljanja, pa čak i sa širom rodbinom nose jako visoke rizike”, naveo je Čerkez.

Ja se nijednog trenutka, ni za ove bajramske praznike, ne plašim onoga što će se desiti u džamijama i što će se desiti na tim skupovima. Ja se plašim onoga nakon toga”, naveo je, te dodao:

“Koliko smo spremni da ispoštujemo da se nakon toga ne ljubimo, ne grlimo, ne sjedimo jedni pored drugih, nego nosimo maske i držimo distancu kao izraz ljubavi. Činjenica je da je bio veliki import, ali je i činjenica da smo u vremenu panedemije, da se virus jako teško može zaistaviti nekim takvim mjerama. Ali te mjere, što se tiče same granice, je pitanje državnih tijela”, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Pripadnici islamske vjeroispovijesti u zemljama širom Balkana, kao i u mnogim državama svijeta, danas obilježavaju Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, koji je jedan od dva najveća muslimanska praznika.

bhdijaspora

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

BBC: KAKO JE DESETINE DŽAMIJA “NESTALO” TOKOM PROTEKLE DVIJE GODINE U KINI

Desetine džamija nestalo je tokom protekle dvije godine u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang gdje su …

error: Oo !!