ZEMLJA NE ZABORAVLJA ČELA KOJA NA NJOJ SEDŽDU ČINE

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Zemlja ne zaboravlja čela koja na njoj sedždu čine, noć ne zaboravlja jecaje pobožnjaka,

obrazi ne zaboravljaju suze pokajnika, a Allah zna da smo, uprkos grijesima, vjernici.

Život brzo prolazi, pa se čuvaj da te duga nada ne prevari, i čuvaj svoj jezik od grješnog govora.

Sve što se rodi mora i umrijeti, samo je Allah vječno živ i On ne umire.

Nisu svi koji nostril svilu prinčevi i nisu svi koji spavaju bez kreveta siromasi. Koliko je ispod svilenih ogrtača prezrenih ljudi, a koliko je siromaha koji su i bez kreveta prinčevi.

Budimo društvo lijepih osobina, a ne društvo lijepih imena

Jednog dana djevojčica je sjedila uz svoju majku, prepričavajući joj svoje snove i maštanja, a zatim je ustala, okrenula se prema majci i rekla: ”Znaš majko, kad odrastem i udam se, ako mi Allah podari dvoje muške djece, jednom ću dati ime Omer ibnul-Hattab, a drugom Omer ibn Abdul-Aziz.”

Majka se nasmijala, a zatim je rekla: ”Kćeri moja, a šta misliš, umjesto da obraćaš pažnju na imena, da malo više pažnje posvetiš odgoju i moralnim svojstvima svoje djece?”

Kćerkica je zaprepašteno odgovorila: ”Ne razumijem te, majko!”

Majka joj je rekla: ”Kćeri moja, kako je samo mnogo muslimana koji nostril ime Omer, a kako je malo Omerovih svojstava i osobina kod njih. Imena ne mijenjaju društvo nego vrline i svojstva lijepog ahlaka. Daj svojoj djeci koje hoćeš muslimansko ime, ali ako zaista želiš da imaš Omera, onda moraš svoga sina učiti pobožnosti i pravednosti. Ako želiš da imaš Hatidžu, onda svoju kćerku moraš učiti čednosti, vjernosti, nježnosti i saosjećajnosti. Ako želiš imati Halida, onda svog sina moraš učiti hrabrosti i požrtvovanosti.”

Budimo zajednica vrlina i moralnih kvaliteta, a ne samo zajednica lijepih imena, jer ćemo tada biti u stanju izvršiti pozitivne promjene u društvu.

saff.ba

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Kako je Allah uzdigao djevojku koja nije htjela da skine nikab. Pogledajte video! Pod pritiskom javnosti, Komisija joj se javno izvinila…

Allah ju je uzdigao, planeta je saznala za njen slučaj Djevojka se zove Mejsara. Pod …

error: Oo !!