Lijekovi Alkohol
LijekoviAlkohol

Upotreba lijekova u kojima ima alkohola

Lijekovi koji u svom sastavu imaju 30-40% vodeno-etanolskog rastvora, ali koriste se kapi tako sto se stave u času i pomiješaju sa vodom

PITANJE: EsSelamu alejkum, šejh.

Zanima me da li je dozvoljeno koristit lijek femisan (kapi) u svrhu liječenja kod ženskih oboljenja, zato sto je se pokazao kao učinkovit. U svom sastavu ima 30-40% vodeno-etanolskog rastvora, ali koriste se kapi tako sto se stave u času i pomiješaju sa vodom.

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.
Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika.

Nema razilaženja među učenjacima da nije dozvoljeno koristiti čisti alkohol, koji se pije i konzumira u praksi, kao lijek unošenjem u organizam.

Dokazi zabrane su:

1- Hadis kojeg bilježi Muslim u svom Sahihu da je Tarik ibn Suvejd, radijallahu anhu, pitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o vinu (alkoholu) kojeg pravi radi lijeka, pa mu odgovorio: “Zaista on (alkohol) nije lijek nego bolest”.
2- Hadis kojeg bilježi Buharija u svom Sahihu od Abdullah ibn Mes’uda, radijjallahu anhu, da je rekao za opojno piće: “Zaista Allah ono što vam je zabranio nije učinio vašim lijekom”.

3- Hadis od Ebu Derda, radijallahu anhu, da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Allah je stvorio bolest i dao za svaku bolest lijek, pa se liječite, ali ne liječite sa haramom“. Bilježi ga Ebu Davud, šejh Albani ga ocjenjuje vjerodostojnim a Šuajb Arnaut dobrim.

A što se tiče upotrebe lijekova koji u sebi sadrže određen procenat alkohola, većina fikhskih kolegija, komisija za fetve i savremenih učenjaka je na stavu da je dozvoljeno koristi te lijekove ako nema drugog lijeka za istu bolest.

Došlo je u Odluci (fetvi) Fikhskog kolegija pri Rabiti (Odluka broj 94 – 6/16) sljedeće:

“Dozvoljena je upotreba lijekova koji u sebi sadrže određen procenat alkohola koji je odredila firma za proizvodnju lijekova a za koji nema zamjene. Pod uslovom da lijek propiše pouzdan ljekar.”

A u Odluci (fetvi) Fikhskog kolegija pri Islamskoj konferenciji (Odluka broj 24 – 3/11) sljedeće:

“Dozvoljeno je bolesniku muslimanu da koristi lijekove koji u sebi sadrže određen procenat alkohola ako ne nađe lijek koji u sebi nema alkohola i ako ga propiše pouzdan i kompetentan ljekar”.

Ve billahi tevfik.

Zijad Ljakić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Islamska zajednica: Da li su primljena dobra djela ljudi koji ne obavljaju namaz?

Esselamu alejkum! Čitala sam da osobama koje dobra djela čine a ne klanjaju ta djela …

error: Oo !!