Brak Problemi
BrakProblemi

Sve zarad sloge i sreće u braku. Otkrivamo vam zbog čega supružnici trebaju češće pričati o impotenciji (Islamski stav)

Zašto je potrebno da se više razgovara o impotenciji? Izbjegavanje razgovora o impotenciji donosi velike probleme u braku

Prevelika opterećenost, umor, ubrzan ritam života i niz drugih faktora često dovode muškarce do privremene ili dugotrajne impotencije o kojoj izbjegavaju razgovor sa svojom suprugom, a što najčešće dovede do velikih problema u braku i nerijetko je ishod razvod. Supruga počne da sumnja da je muž izbjegava ili da ima drugu sa kojom zadovoljava svoje strasti, te se umjesto razgovora odluči da prati svaki njegov pokret. Ona koristi priliku da mu pregleda imenik i memoriju poziva i poruka u mobitelu, prisluškuje njegove razgovore…, a prokleti šejtan svakako koristi takve situacije da prikaže i ono čega nema.

Muž je ionako nervozan jer se smatra manje vrijednim i što je strah veći, to je impotencija dugotrajnija i teža jer glavni faktor ove bolesti jeste psihičko stanje bolesnika. Ukoliko dolazi do čestih svađa i rasprava između bračnih drugova, tada će neraspoloženje i napetost postati sve izraženiji, a stanje sve gore. Ponekad se desi privremena impotencija, koja bi trajala dan ili dva, ali zbog okolnosti koje se počnu dešavati u porodici, poput supruginog nerazumijevanja, sumnje, neznanja, muškarac se povuče u sebe, uplaši se njene reakcije i radije izmišlja razloge poput neke bolesti, premorenosti ili se vraća kući kasno čekajući da njegova draga supruga zaspi dubokim snom, izbjegava susret sa njom, a to samo povećava njene sumnje i dovodi do zahlađenja odnosa koji postaju sve teži za oba supružnika i umjesto razgovora, oboje se odlučuju da pate u samoći ne otvarajući dušu i ne razgovarajući o onome što ih muči te impotencija postane trajna.

Zbog toga, cijenjeni brate, ne zaboravi da je tvoja supruga u isto vrijeme i žena koja ništa ne zna o impotenciji niti muškim problemima pa od nje ne očekuj da sama shvati tvoje stanje. Pouzdaj se u Allaha i zamoli Ga da tvojoj životnoj saputnici olakša shvatanje tvog stanja te sjedi s njom i razgovaraj prije svega kao sa svojim najboljim prijateljem. Otvori joj svoju dušu i srce i objasni stanje u kojem se nalaziš.

Ona te izabrala za životnog druga za cijeli život i prihvatila te onakvog kakav jesi. Prihvatila te da ti bude na raspolaganju u dobru i u zlu pa ne brini zbog toga kako će prihvatiti tvoje trenutno stanje. Pouzdaj se u Milostivog Gospodara, koji te iskušao. Moraš joj dati šansu da ti pomogne, a ona to hoće. Ubrzo ćeš se i sam uvjeriti da će tvoja impotencija, uz Allahovu pomoć, biti kratkotrajna jer više nećeš biti opterećen time kako će je tvoja supruga prihvatiti… Olakšaj sebi i njoj, i ne stidi se zbog toga, i ne osjećaj se manje vrijednim jer za sretan brak nije uvjet seksualni užitak, ponekad su lijepa riječ i pažnja puno vredniji nego intimni odnos bez ljubavi i užitka.

Sestro moja draga, ako primijetiš da te tvoj muž izbjegava u postelji i ne uzvraća na tvoj nježni pogled, već ga sa tugom obara, utječi se Allahu od šejtanskih spletki koje će ti u mislima nanositi, ne pomišljaj da te tvoj muž prestao voljeti ili da ima neku drugu, već mu daj na znanje da si strpljiva i zadovoljna njime u svakoj situaciji… Pokaži mu da si uz njega i u dobru i u zlu i olakšaj teško stanje u kojem se našao jer koliko god tebi bilo teško, sigurna budi da je njemu još teže jer se osjeća manje vrijednim i stid mu dušu razara pa tvoja reakcija može da bude presudna za njegovo izlječenje ili zapadanje u depresiju koja će još više produžiti njegovu impotenciju…

Ukoliko prema njemu budeš milostiva i razumna, budi sigurna da ti to neće zaboraviti, i to trenutno, kratkotrajno rješenje stvorit će neraskidivu vezu između vas, a Allah će ti obezbijediti veliku nagradu koju je obećao strpljivim i pokornim suprugama.

Ako impotencija potraje i nakon što se promijeni stanje koje je možda do nje dovelo, tada treba da se potraži stručno mišljenje doktora koji će ustanoviti eventualne organske ili druge promjene koje su izazvale tu bolest i propisati lijekove koji su danas veoma uspješni u liječenju impotencije. Ukoliko ništa od toga ne pomogne, tada svakako treba otići kod nekoga ko ima iskustva u liječenju Kur’anom jer veoma često uzrok impotencije može da bude sihr, urok ili džinsko djelovanje. Veoma je korisno uzimati po dvije kašike meda prije spavanja, a djelotvorno je i čurokotovo ulje, orašasto voće i slatkiši.

Svaki musliman i muslimanka moraju da prihvate iskušenje koje ih je snašlo kao bilo koje drugo iskušenje. Treba da se strpe, pouzdaju u Allaha i da budu sigurni da ih čeka velika nagrada i oprost grijeha zbog sabura na neugodnostima kojima su iskušani. Sveobuhvatnu poruku dostavio nam je naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu u kojem Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Vjernika i vjernicu neprestano će pogađati kušnje u njima samima, djeci i imetku, sve dok se ne susretnu s Allahom bez ijednog grijeha.” (Tirmizi, 2399)

n-um

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!