Tiha bolest koja ubija duševni mir i sprečava sreću

Postoji tiha bolest koja se ubraja u najteže bolesti. To je bolest koju ne vidite i ne osjećate nikakve simptome, ali ako obolite od nje, ozbiljno će vam naštetiti.

Ta bolest naziva se ”naviknutost na blagodati” i manifestira se na četiri načina:

– Da se privikneš na Allahove blagodati toliko da ne osjećaš da su to blagodati od Allaha, već stečeno pravo.

– Da navikneš dolaziti u svoju kuću i svaki put zatekneš svoju porodicu u dobru i rahatluku, a da ne zahvaljuješ Allahu na tome.

– Da odeš u kupovinu, staviš u korpu sve što poželiš, siguran da imaš dovoljno novca ma šta i koliko kupio, i vratiš se kući bez ikakvog osjećaja i svijesti da trebaš zahvaliti Onome Ko ti je podario sve te blagodati, jer je to za tebe sasvim normalna i uobičajena stvar i tvoje životno pravo.

– Da se svako jutro probudiš siguran i zdrav, ne žaleći se ni na šta, a da ne zahvaljuješ Allahu na tome.

Ako je kod tebe ovakvo stanje, dobro se pazi, jer ti si u velikoj opasnosti.

Ako uživaš Allahove blagodati, ako imaš dovoljno nafake, a znaš ljude koji su gladni, ili imaju nafaku, ali nisu u stanju sami da jedu, mnogo zahvaljuj Allahu.

Kada uđeš u svoju kuću i vidiš svoje roditelje, svoju ženu i djecu zdrave i u izobilju, mnogo zahvaljuj Allahu.

Kad budeš upitan kako si, nemoj govoriti: ”Ništa novo”, jer si ti utopljen u Allahove blagodati i ne možeš ih izbrojati. Allah ti je obnovio život u danu u kojem si osvanuo živ i zdrav, i obaveza ti je da zahvaljuješ Allahu na blagodatima, jer su mnogima uskraćene te blagodati u tom danu.

Koliko je ljudi koji su zanoćili sigurni, a osvanuli su nesigurni, koliko je onih koji su zanoćili zdravi i snažni, a osvanuli bolesni i nemoćni, koliko je onih koji su zanoćili kao bogataši, a osvanuli kao siromasi, koliko je onih koji su zanoćili živi, a osvanuli mrtvi.

Gospodaru naš, kao što si nas opskrbio Svojim blagodatima, opskrbi nas zahvalnošću na blagodatima i učini nas zahvalnim na Tvojoj neizmjernoj dobroti i Milosti prema nama.

Piše: dr. Muhamed Ratib en-Nabulsi / Preveo: Abdusamed Nasuf Bušatlić

saff

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Preispitajte se, je li vam ovo nestalo prije bolesti! Prije nego što se čovjek razboli, Allah od njega uzme četvero:

“Kada se čovjek, vjernik ili vjernica razbole, tom čovjeku, vjerniku ili vjernici Allah dž.š. pošalje …

error: Oo !!