Znate li dovu pomoću koje se dobija Allahova ljubav?

Ovom dovom se zadobija Allahova ljubav

U jednoj poznatoj dovi, Muhammed, s.a.v.s., podučava vjernike kako da mole Allaha za Njegovu ljubav. Na arapskom jeziku ta dova glasi (transkripcija):

„Allāhumme innī es-eluke ĥubbeke ve ĥubbe men juĥibbuke vel-‘amelel-lezī jubelligunī ĥubbek. Allāhumme-dž‘al ĥubbeke eĥabbe ilejje min nefsī ve ehlī ve mine-l-māi-l-bārid.”

Prijevod dove glasi:

“Gospodaru moj, molim Te za Tvoju ljubav, za ljubav onoga ko Tebe voli i za svako djelo koje će me dovesti do Tvoje ljubavi. Gospodaru moj, neka mi Tvoja ljubav bude draža od mene samog, moje porodice i vode hladne.”

Ovom dovom se zadobija Allahova ljubav, ali i ljubav prema činjenju djela koja će nas dovesti do Allahove ljubavi. Jer vjera mora biti protkana djelima, a ne samo riječima.

Islam je vjera zasnovana na ljubavi, a sva živa bića žude za ljubavlju. Jedno od Allahovih lijepih imena je El-Vedud – Onaj koji voli i Koji je voljen. Cijeli islam je protkan ljubavlju, počev od toga da je Allah Onaj koji voli i Koji je voljen, islam nas upućuje na ljubav, da se međusobno volimo ako želimo biti vjernici, odgaja nas i uči kako postići ljubav i gdje je tražiti i Ko je taj koji je daje.

Uzvišeni kaže: ”I tražite oprosta od Gospodara svoga, i onda Mu se pokajte! Gospodar je moj, uistinu, milostiv i pun ljubavi.” (Hud; 90.)

Allah je Stvoritelj svega i jedini koji daje ljubav, niko drugi je ne može dati, zato Allahov robe sve što ti treba traži jedino od Allah pa i ljubav, jer nema snage niti moći osim kod Allaha.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Onaj koji uči ovu dovu, Allah dž.š., će mu dati da lijepo živi

Dova ili molitva predstavlja izravno obraćanje čovjeka svom Stvoritelju. U vjerskim učenjima je dat poseban …

error: Oo !!