Kreso Beljak
KresoBeljak

Skandalozan istup hrvatskog političara: “Svi muslimani na ovim prostorima su bili Turci, a onda Srbi, Hrvati, Jugosloveni ili šta već… ”

Pokazao sramotno neznanje i političku ograničenost

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke napisao skandalozan komentar na Twitteru

Nakon što je svog kolegu saborskog zastupnika Zlatka Hasanbegović nazvao izdajnikom bošnjačkog naroda i jednim od “važnijih učenika i sljedbenika Luburića i Pavelića”, Beljak je dalje nastavio:

“Svi muslimani s ovih prostora i ovog jezika su se do 1918. izjašnjavali – Turcima. Dalje je sve bili ili nametanje ili samostalno istupanje pojedinaca koji su postajali Srbi ili Hrvati ili Jugosloveni ili što već. Kasnije se nacija homogenizira kao Muslimanska, danas Bošnjačka”.

Pored zavidnog nepoznavanja pravopisa hrvatskog jezika, Beljak je još jednom pokazao sramotno neznanje i političku ograničenost.

Informišimo Beljak samo o tome da su do 1918. godine koju on spominje, u BiH izvršena tri popisa i na svakom se stanovništvo izjašnjavalo isključivo prema vjerskoj pripadnosti.

Također, Beljak želimo naučiti da su se osmanski autori koji su putovali kroz BiH jasno naznačavali da domaće muslimansko stanovništvo pravi jasnu razliku između sebe i turskoj stanovništva u carstvu čiji jezik nikad nisu ni naučili, kao i da su se primjerice ustanici Huseina-kapetana Gradaščevića koji su vodili oružani pobunu protiv Osmanskog carstva jasno nazivali Bošnjacima.

Inače, u Hrvatskoj javnosti Beljak je napoznatiji po tome svom kriminalnom poduhvatu te je pravosnažno osuđen zbog obijanja niza automobila.

(S-B)

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Lejletul Miradz mubarek noc

Muslimani u nedjelju (27.02.2022) dočekuju odabranu noć Lejletu-l-Miradž

Šta za muslimane predstavlja ova noć? Noć Lejletu-l-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika …

error: Oo !!