Vjernici BiH
VjerniciBiH

Hadisi koji odslikavaju trenutno stanje vjernika u BiH

Kako ovih nekoliko hadisa vjerno odslikavaju trenutnu aktuelnu situaciju muslimana BiH

• Abdullah b. Abbas r.a., prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Doći će vrijeme kada će se srce vjernika topiti isto kao što se topi so u vodi! Bi rečeno: Zbog čega to o Allahov Poslaniče? Reče: Zbog toga što će vjernik svojim očima gledati zlo koje neće biti u stanju da promjeni!“ (El-Emru bil-Ma’aruf, Ibnu Ebil-Dunja, br.26.)

• Džabir b. Abdullah r.a., prenosi da je čuo Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako kaže: „Doći će vrijeme kada će se mu’min među ljudima plašiti isto kao što se munafik danas plaši među vama!“ (Musnedul-Šamijjin, br.238.)

• Od Enesa r.a., se prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

• Omer r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Doći će vrijeme kada će svijet imati ljudske oblike ali će im srca biti poput srca pustinjskih vukova…. Djeca će im biti bezobrazna, omladina devijantna, a njihovi stari će biti poročni – neće naređivati dobro niti će odvraćati od zla. Biti sa njima je poniženje, a tražiti ono što je njihovo je pravo siromaštvo! Dobri među njima je zalutao, dok je zalutali među njima dobar! Sunnet je za njih bid’at, dok je bid’at za njih sunnet.

Onaj koji dobro među njima naređuje je sumnjiv, fasik među njima je častan čovjek, dok je vjernik kod njih potlačen!“ (Džami’ul-Ehadis, Sujuti, br.31621.)

Izvor: n-um.com

Podijelite ovaj članak

Jeste li ovo pročitali?

Mitropolit poručio Dodiku: “RS će nestati, Bosna će biti cjelovita, a od Srbije će ostati samo beogradski pašaluk”

“Bolje je Srbiji da misli o Vojvodini, da vide kako će riješiti to pitanje” Mitropolit …

error: Oo !!